Ryanair otevře základnu v Praze, spustí dvě nové linky do Itálie

Letadlo společnosti Ryanair přistává na pražském letišti

Letadlo společnosti Ryanair přistává na pražském letišti Zdroj: Stepan Bruner, E15

Irské nízkonákladové aerolinie Ryanair rozšíří počet leteckých spojení z pražského letiště. Od 30. října chtějí jednou denně létat do Říma a do Bergama, které je severovýchodně od Milána. Obě linky bude obsluhovat dvojice letounů, které budou mít základnu na pražském letišti. Na setkání s novináři to řekl ředitel marketingu firmy Kenny Jacobs. Nyní irský dopravce z Prahy létá do Dublinu, Bruselu (Charleroi) a Londýna (Stansted).

„Pro letiště Praha jsou (nové linky) významným posílením vztahu s Ryanairem. V uplynulém roce se Ryanair zařadil mezi pětici největších dopravců s výkonem přes půl milionu přepravených cestujících,“ doplnil ředitel leteckého obchodu pražského letiště Jiří Vyskoč.

Rozšířením o nové linky očekává Ryanair navýšení počtu přepravených osob na 625 tisíc ročně. Počet týdenních frekvencí dopravce, který se profiluje jako letecká společnost s nejnižšími cenami, z Prahy vzroste na 44.

Česko nabízí prostor pro růst

Podle Jacobse existuje v Česku pro růst podílu nízkonákladových dopravců ještě velký prostor. Na rozdíl od Velké Británie patří Česká republika s Německem v rámci Evropy k zemím, kde je podíl nízkonákladových vůči klasickým leteckým společnostem nejnižší.

Celkově loni Ryanair přepravil přes sto milionů cestujících, což je meziroční sedmnáctiprocentní růst. V posledních čtvrtletních výsledcích za období končící v loňském prosinci firma ohlásila zvýšení zisku na 103 milionů eur (2,8 miliardy korun) ze 49 milionů eur před rokem.

Letiště roste

Koncem března pražské letiště oznámilo, že nabídne na léto 143 přímých spojení, o pět více než v loňské letní sezónně. Mezi novinky letního řádu, který platí od neděle 27. března, patří britský Birmingham, chorvatský Záhřeb, italské Rimini nebo egyptská dovolenková destinace Marsa Alam. Celkem letiště během letní sezóny nabídne 16 nových destinací a přibude sedm nových leteckých společností.

Loni největší tuzemské letiště odbavilo přes 12 milionů cestujících, což meziročně představovalo bezmála osmiprocentní navýšení.