Rychlejší přenos dat na železnici bude stát 72 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: szdc.cz

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) buduje nový systém předávání dat na tuzemské železnici, který podle firmy zvýší bezpečnost, plynulost a rychlost provozu. Informační systém za 72,4 milionu korun bude dokončen do konce letoška, sdělil mluvčí SŽDC Pavel Halla. Předávání dat na tuzemské železnici je nyní zastaralé a znevýhodňuje zejména tuzemské nákladní vlaky vůči evropské konkurenci i proti ostatním druhům nákladní dopravy, dodal.

Data na tuzemské železnici se nyní podle SŽDC předávají s vysokým podílem lidské práce, řada informací se zapisuje manuálně a předává telefonicky. Systém je tak pomalý, jednotlivé jeho složky nejsou propojené a vznikají duplicity v záznamech dat.

Se zavedením nového systému nynější zaměstnanci SŽDC o práci nepřijdou. „Obsluha starších systémů bude kvůli možnostem mimořádných situací potřeba možná i několik dalších desítek let,“ uvedl Halla. Činnost firmy se podle něj nezefektivní propouštěním, ale tím, že i při nárůstu agendy se stavy zaměstnanců nezvýší.

Nový systém je součástí požadavku na harmonizaci bezpečnostních systémů v rámci EU (TSI-TAF) a zavedení podobné technologie je pro Česko povinné, protože vyplývá z rozhodnutí Evropské komise. Podle SŽDC nový systém zvýší využití železniční nákladní dopravy a pozitivně ovlivní životní prostředí, protože část přepravovaných nákladů by se ze silnic mohla přesunout na železnice. Zatímco počátkem 90. let minulého století se 80 procent zboží vozilo po železnici, dnes stejný podíl zaujímají kamiony.

Podle Hally projekt SŽDC schválila Evropská unie, která se na jeho spolufinancování bude podílet maximálně zhruba 25 miliony korun z operačního programu Doprava. Zbytek bude financovat SŽDC z vlastních prostředků a ze státního rozpočtu. Na vzniku systému se podílejí AŽD Praha, Institut Jana Pernera o. p. s. a OLTIS Group.