Šance pro Dreamliner - od úřadů dostal zelenou k sérii testů

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner Zdroj: ctk

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) schválil plán společnosti Boeing na řešení problému vadných baterií v odstavených letadlech 787 Dreamliner. Úřad také naplánoval sérii testů, jimž se musí nejmodernější letouny firmy podrobit, než se bude moci po lednovém zastavení letů vrátit do běžného provozu.

Boeing svůj návrh předložil FAA ve druhé polovině února. Firma nenavrhla nahrazení lithium-iontových baterií jiným typem, ale doporučila důkladnou izolaci jednotlivých článků baterií tak, aby případný zkrat v jednom nevedl ke vznícení dalších. Změny navrhla i v systému větrání.

FAA schválil zkušební lety dvou strojů 787, u nichž firma udělá navrhované změny. „Nedovolíme, aby se toto letadlo vrátilo do provozu, dokud si nebudeme jisti, že nové úpravy zajistí bezpečnost letadla a jeho cestujících,“ uvedl ve sdělení ministr dopravy Ray LaHood.

Boeing nařídil 16. ledna zastavit lety všech 50 strojů Dreamliner na světě. Reagoval tím na sérii incidentů z počátku roku. Na palubě letadla 787 stojícího na letišti v Bostonu vypukl požár a problémy s přehřátou baterii se objevily za letu dalšího stroje v Japonsku. Zastavení letů těchto strojů už stálo společnost desítky milionů dolarů.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Použití polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny výrazně snížilo hmotnost stroje, který je i díky novým motorům zhruba o pětinu úspornější než jiná podobně velká letadla. Problém ale představují moderní lithium-iontové baterie, které jsou sice schopny uchovat větší objem energie, hrozí jim ale i příliš rychlé vybití a vzplanutí.

V polovině loňského prosince se letoun poprvé objevil v Praze, kde přistál Boeing 787 polské společnosti LOT. Ta je v Evropě jedinou společností, která má ve flotile tyto stroje.