Schváleno. Deutsche Bahn může v Česku koupit dopravní firmy skupiny Abellio

Deutsche Bahn má po ovládnutí předního provozovatele autobusové dopravy v České republice Veolia Transport Central Europe volnou cestu k posílení své pozice. Může koupit dopravní firmy skupiny Abellio. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Dopravní skupina Abellio dosud na českém trhu vystupovala jako dceřiná firma Nizozemských státních drah. Patřila mimo jiné k nejvýraznějším kritikům podmínek tuzemských dopravních tendrů.

„Posuzované spojení nezvýší tržní sílu spojujících se soutěžitelů natolik, aby to mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ uvedl řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

DB Czech Holding, kterou vlastní německá DB Mobility Logistics AG z koncernu Deutsche Bahn, může převzít konkrétně společnosti Abellio CZ, Probo Bus a PT Real. Probo Bus provozuje veřejnou autobusovou dopravu na Berounsku, Hořovicku a v okrese Praha-západ. Abellio CZ a PT Real podnikají v oblasti správy nemovitostí a oprav a údržby motorových vozidel.

Prodej Abellia patří do širšího přeskupování aktivit nizozemské skupiny v Evropě. Jeho součástí je i prodej autobusových firem v Německu, kde se chce Abellio soustředit jen na vlakovou dopravu. Podle dřívějších informací serveru E15.cz byl pro Abellio český trh příliš malý.

Deutsche Bahn koupila Veolia Transport Central Europe (VTCE) od francouzské firmy Veolia Transdev. Kupní cena nebyla zveřejněna. VTCE zaměstnává přes 6300 lidí a provozuje více než 3400 vozidel. Její hlavní činností je městská a regionální autobusová doprava.