Senátoři na kolech: Ve městech chybí cyklopruhy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Stav vedlejších silnic je špatný jak na Moravě, tak v Čechách. A jestli v tuzemských městech a obcích něco chybí pro bezpečnější jízdu na kole, jsou to především cyklopruhy, které by na rušnějších komunikacích oddělovaly cyklisty od motoristů.

Takový je výsledek „průzkumné cesty po České republice“, kterou v právě minulý pátek a sobotu zdolala v sedlech kol trojice senátorů za ČSSD. „První den jsme ujeli dvě stovky kilometrů, druhý o dvacet navíc. Posledních sto kilometrů před Prahou jsme šlapali za hustého deště a větru.

Byl to silný zážitek,“ řekl deníku E15 šéf senátního klubu sociálních demokratů Petr Vícha, organizátor celé cyklistické akce.

Z Třince až k pražskému sídlu horní komory parlamentu peloton střídavě vedli vedle Víchy bývalý cyklistický reprezentant Jozef Regec a Petr Gawlas. Občas se k nim připojili další senátoři v místech, kde trasa protínala jejich volební obvody. „Většinou se volá po nových cyklostezkách. Přitom mnohem jednodušší i levnější je vyznačování cyklopruhů a cyklokoridorů. V zahraničí jsou zcela běžné,“ konstatoval Vícha.

Většina starostů, s nimiž zákonodárci hovořili, by podle Vícha takové řešení uvítala. „Bohužel často narážejí na odpor dopravní policie a správ silnic. Chceme se zasadit o změnu předpisů, aby pruhy mohly být i tam, kde jsou silnice zúžené,“ dodal šéf senátorů ČSSD.

Kudy zákonodárci jeli

1. ETAPA (29. července: Třinec – Hnojník – Dobrá – Frýdek-Místek – Fričovice – Příbor – Starý Jičín – Špičky – Hranice na Moravě – Lipník nad Bečvou – Osek – Dub – Prostějov – Plumlov – Protivanov – Žďárná – Rájec – Černá Hora
2. ETAPA (30. července): Černá Hora – Kunštát – Olešnice – Polička – Chrást – Pardubice – Lázně Bohdaneč – Přelouč – Kolín – Černý Brod – Úvaly – Říčany – Praha (Senát)