Sestra ČSA přišla o lukrativní byznys na Islandu

Holidays Czech Airlines

Holidays Czech Airlines Zdroj: profimedia.cz

Letecké společnosti Holidays Czech Airlines (HCA), která je sestrou Českých aerolinií, se po roce hroutí lukrativní byznys na Islandu. Tamní letecká firma Iceland Express, pro kterou létají česká letadla v barvách HCA, má vážné existenční problémy. Situace vyvrcholila ve středu, kdy islandská správa letišť zadržela v Keflavíku letadlo Holidays Czech Airlines. Jako důvod uvedla dlužné letištní poplatky. Informaci první přinesl server iDnes.cz, následně ji potvrdila mluvčí HCA Hana Hejsková.

„Holidays Czech Airlines ve středu pozastavily lety realizované pro společnost Iceland Express. Důvodem je změna vlastníka Iceland Express, kterým je nyní společnost Wow air,“ uvedla Hejsková. Wow air zřejmě nebude mít o pokračování spolupráce zájem. Mluvčí zároveň zdůraznila, že česká firma islandskému letišti nic nedluží; o rychlém uvolnění letadla se nyní jedná.

Zástupci HCA rovněž vedou jednání o oficiálním ukončení spolupráce s Iceland Express. Toto partnerství, s velkou slávou stvrzené letos v březnu, mělo přitom české letecké společnosti zajistit lukrativní příjmy po řadu dalších měsíců. Obě strany navíc vyjadřovaly zájem o pokračování spolupráce i v dalších letech. Letadla HCA zajišťovala všechny pravidelné linky a drtivou většinu charterů Iceland Expressu z Islandu. Celoročně měly z Islandu létat dva stroje Airbus A320, v letní sezoně pak tři letouny. Ve smlouvě byla i nová linka Praha – Keflavík.

Součástí pronájmu bylo vedle letadel i 27 členů posádek a pět mechaniků. Hodnota kontraktu nebyla zveřejněna, zástupci firem ale hovořili o stovkách milionů korun. Celkově měl Island zajistit zhruba čtvrtinu obratu české firmy. Iceland Express existuje od roku 2003. Zajímavostí je, že nevlastní žádná letadla, všechny své linky zajišťuje pronajatými stroji. Loni služeb firmy využilo zhruba 460 tisíc pasažérů.