Sichuan Airlines a China Eastern získaly povolení, spustí linky do Prahy

Airbus A330 Sichuan Airlines přistává na letišti v Čcheng-tu

Airbus A330 Sichuan Airlines přistává na letišti v Čcheng-tu Zdroj: L.G.Liao, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Letecké společnosti Sichuan Airlines a China Eastern Airlines získaly povolení čínského úřadu nezbytné k tomu, aby mohly zahájit pravidelné lety do Prahy. Spuštění linek z Šanghaje a Čcheng-tu se očekává v červnu. Právě kvůli chybějícímu souhlasu Čínského úřadu pro civilní letecví obě společnosti otevření linek dříve odložily.

Dosud do Česka z Číny létala jen linka společnost Hainan Airlines z Pekingu. „Obě další byly už schváleny. Začnou pravidelně létat v červnu. China Eastern mám zprostředkovaně, ale předpokládám, že to tak bude. Sichuan mám z první ruky,“ uvedl pro E15.cz Petr Hýl, který vede Čínsko-český letecký spolek, usilující o zavedení linky Sichuan Airlines.

Podle Hýla se schvalování obou linek pohnulo kupředu díky prohlášení o navázání strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které v Praze na konci března podepsali prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. To přimo zmiňuje i posilování spolupráce v oblasti přímých leteckých spojení.

Start v červnu

China Eastern Airlines by měly lety do Prahy zahájit 22. června, uvedla mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková. Termín se může nanejvýš o několik dní posunout. „Co se týče Sichuan Airlines, tam zatím přesné datum nemáme,“ dodala. Podle Hýla už byl termín zahájení letů určen, nechtěl jej ale zveřejnit, protože se ještě může až o dva týdny posunout.

Sichuan Airlines budou do Prahy létat dvakrát týdně, v úterý a pátek. Odlet z Čchengu-tu je naplánovaný na 15:15, přílet do Prahy pak na 19:45. Zpět do Číny letadlo odstartuje ve 21:45, do Čcheng-tu přiletí v 14:15. „Pro mě je to z hlediska komfortu při cestách do Číny optimální časování,“ míní Hýl.

China Eastern budou do Prahy podle již dříve oznámených plánů létat ve středu, pátek a neděli. Airbus A330 by měl ze Šanghaje odlétat 0:45 a do Prahy dorazí v 6:35 ráno. Po dvouhodinové přestávce vyrazí na cestu do Šanghaje, kam přiletí další den v 1:05.

Chartery jako záskok

Aerolinky China Eastern původně plánovaly lety do Prahy zahájit na začátku dubna. Také Sichuan Airlines počítaly s dřívějším termínem. Od minulého měsíce do Česka posílají alespoň charterové lety, na které nepotřebují povolení.