Slovensko asi vyhoví RegioJetu a zruší provoz státních IC vlaků

RegioJet

RegioJet Zdroj: Jan Sindelar, E15

Slovensko zřejmě zruší provoz vlaků vyšší kategorie InterCity (IC) státního dopravce ZSSK na trati mezi Bratislavou a Košicemi. Oznámil to dnes slovenský ministr dopravy Ján Počiatek. Český dopravce RegioJet by takový krok uvítal a slíbil zvýšení kapacity svých dálkových vlaků na této trase. V listopadu přitom RegioJet oznámil, že provoz vlaků mezi dvěma největšími městy na Slovensku kvůli údajné nekalé konkurenci ZSSK ukončí.

„Momentálně jsme ve finální fázi vyhodnocování provozu IC vlaků. Z mého pohledu je velmi pravděpodobné, že z této pozice ustoupíme a vytvoříme tak ještě větší prostor pro RegioJet, aby provozoval tuto službu,“ řekl Počiatek před poslanci slovenského parlamentu.

RegioJet reagoval prohlášením, že zastavení provozu státních IC vlaků by z hlediska soutěžního práva bylo jediné správné řešení. „Jsme připraveni stanovit datum, od kdy začneme nasazovat soupravy až o 13 vozech tak, aby kapacita byla větší, než aktuálně na této trase v komerčních vlacích nabízejí oba dopravci dohromady,“ sdělil ČTK mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Právě provoz IC vlaků, na které ZSSK nepobírá od státu dotace, vyvolal v minulosti rozepře mezi RegioJetem, ZSSK a slovenským ministerstvem dopravy. Český dopravce opakovaně tvrdil, že ZSSK provozuje IC vlaky za podnákladové ceny. Tím prý poškozuje RegioJet, který začal na vlastní komerční riziko přepravovat cestující ve svých dálkových vlacích mezi Bratislavou a Košicemi loni v prosinci.

RegioJet chce na trati skončit

Minulý týden RegioJet oznámil, že provoz svých dálkových vlaků na zmiňované trati ukončí v prvním čtvrtletí příštího roku. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že slovenské ministerstvo dopravy nezakročilo proti nekalé konkurenci ZSSK.

ZSSK letos na jaře omezila počet spojů IC o dvě pětiny. Státní dopravce to tehdy zdůvodnil cenovou válkou RegioJetu. Loni IC vlaky prodělaly více než milion eur.

Železniční dopravce ZSSK provozuje na trati ze slovenské metropole do Košic také státem dotované rychlíky, ve kterých mohou děti, studenti a senioři cestovat zdarma. Bezplatné cestování ve státem dotovaných vlacích zavedla levicová slovenská vláda loni.

RegioJet na Slovensku zajišťuje s příspěvkem od státu provoz osobních vlaků na regionální trati z Bratislavy do Komárna na jihu země. Dopravce dříve také ohlásil, že má zájem zúčastnit se tendru na dotovaný provoz vlaků z Bratislavy do Banské Bystrice, který Slovensko již vypsalo. RegioJet letos na Slovensku otevřel autobusovou linku mezi Bratislavou a Banskou Bystricí a v listopadu začal provozovat autobusovou linku mezi Bratislavou, vídeňským letištěm a Vídní.