SmartWings začnou čtyřikrát týdně létat do chorvatské Puly

SmartWings

SmartWings Zdroj: smartwings.com

Aerolinky SmartWings letos otevřou třetí destinaci v Chorvatsku, nejoblíbenější letní cílové zemi českých turistů. Po Splitu a Dubrovníku začnou čtyřikrát týdne létat do Puly, která leží na jižním cípu Istrijského poloostrova.

V roce 2012 SmartWings přepravily do Chorvatska do Splitu zhruba 25 tisíc cestujících, loni na linkách do Splitu a Dubrovníku to bylo 37 500 pasažérů. „Další výrazný nárůst očekáváme i letos. Novinkou letního letového řádu 2014 je zavedení pravidelné linky do chorvatské Puly, a to čtyřikrát týdně,“ uvedla mluvčí aerolinek Vlaďka Dufková.

Podle Josefa Trejbala z portálu Letuška.cz zájem o letenky k Jadranu rok od roku stoupá. Nahrává tomu i to, že jejich ceny klesají. „Kupříkladu loni se dala zpáteční letenka zakoupit za 4500 korun, což bylo o 1300 méně než předloni,“ uvedl.

Památky Chorvatska: Přehled historických zajímavostí >>>

„Zavedení nové pravidelné letecké linky Praha - Pula cestovní kanceláře vítají, neboť se jim rozšíří možnosti nabídky dopravy na sever Chorvatska,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Nejoblíbenější letní destinace Čechů
V roce 2012 do Chorvatska podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo zhruba 800 tisíc českých turistů. Češi se podílí na celkovém počtu zahraničních návštěvníků v Chorvatsku z pěti až sedmi procent. Vstup Chorvatska do Evrospké unie loni v červenci pocítili čeští turisté v rychlejším odbavení na hranicích.

I přes rostoucí poptávku po letecké dopravě na Jadran Češi do Chorvatska vyrážejí nejčastěji po vlastní ose. „Sedm z deseti klientů si u nás na léto kupuje pouze ubytování a dopravuje se na pobřeží Jadranu svým vozem. Jen zhruba třetina klientů si k ubytování koupí i autobusovou přepravu,“ uvedl mluvčí CK Nev-Dama Jan Osúch.

Istrie s letovisky Umag, Poreč či Rovinj je nejnavštěvovanější částí Chorvatska ze strany českých turistů. Cesta autem z ČR na Istrii trvá okolo deseti hodin, letecky se turisté dostanou k nejbližšímu moři již za 1,5 hodiny, dodala Petříčková. Nejčastěji podle asociace využívají čeští zákazníci leteckých spojů do Splitu v rámci zájezdů na Makarskou riviéru.

 

 

 

Jiří Šimáně: Zisk tvoříme v zahraničí, český trh je deformovaný