Sobotka podpořil rychlovlaky z Prahy do Berlína. Merkelová je opatrnější

Premiér Bohuslav Sobotka a německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci po společném jednání

Premiér Bohuslav Sobotka a německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci po společném jednání Zdroj: ctk/ap

Česká republika chce ve spolupráci s Německem modernizovat železniční spojení mezi oběma zeměmi. Po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Česko má podle něj zájem na vybudování vysokorychlostní tratě z Prahy do Berlína.

„Požádal jsem dnes paní kancléřku o intenzivní spolupráci, pokud jde o vzájemný rozvoj železničního spojení. Česká republika má skutečně velmi silný zájem na tom, abychom zmodernizovali naše železniční spojení mezi Prahou a Berlínem. Domníváme se, že by tam do budoucna mohly jezdit rychlovlaky. Velice rádi bychom také zmodernizovali železniční spojení mezi Prahou a Mnichovem,“ řekl Sobotka.

Zájem na zlepšení železničního spojení Prahy s německou i s bavorskou metropolí vyjádřila i Merkelová. Podle kancléřky je třeba počkat na zpracování spolkového plánu pro výstavbu dopravní infrastruktury, který bude zahrnovat prioritní dopravní stavby v Německu. Připraven by měl být příští rok. Trať spojující českou a německou metropoli chce do plánu prosadit také saský zemský ministr dopravy Martin Dulig.

Labská otázka zůstává otevřená

Sobotka také zopakoval příslib České republiky, že do konce roku 2018 by měla být otevřena dálnice D8 mezi Prahou a Drážďany. K jejímu dokončení je třeba vybudovat závěrečný úsek přes České středohoří.

Premiér také vyjádřil zájem Česka na udržení splavnosti Labe, aby si Česká republika zachovala lodní spojení se Severním mořem. Merkelová uvedla, že v této záležitosti je třeba dostat do souladu ekologické a provozní otázky říční plavby. Podle ní Česko a Německo vedou v této věci odborné konzultace, které by měly být dokončeny v příštím roce.

Jan Šindelář: Dopravní pohádky