Société Générale nejvíce vydělává na leasingu, vytváří desetinu zisku

leasing

leasing Zdroj: ctk

Société Générale
Société Générale
Societe Generale (ilustrační foto)
sídlo leasingové společnosti ČSOB v Praze na Pankráci
Cena nové karosářské verze Škody Rapid pod označením Spaceback (na nedatovaném archivním snímku) bude na českém trhu začínat na stejné úrovni jako u klasického Rapidu. Zaváděcí akční model Fresh bude při leasingovém financování stát 269.900 Kč a základní verze Active 292.900 Kč. Oznámili to 10. září zástupci společnosti při představení vozu na frankfurtském autosalonu.
6
Fotogalerie

Přibližně devět procent celkového zisku Société Générale vytvářejí leasingové služby. Jedná se tak o vysoce výdělečnou aktivitu pro banku, kdy dosahuje velmi dobré návratnosti kapitálu. 

Pro hledání toho nejvýdělečnějšího byznysu třetí největší francouzské banky Société Générale není nutné navštívit tradingové ústředí banky, ani ředitelství pro retailový segment, ale dceřinou leasingovou firmu ALD Automotive.

Majitel a správce přibližně 1,3 milionu automobilů dosahuje nejlepší výsledky z celé bankovní skupiny. V prvním pololetí letošního roku tato odnož dosáhla rentability vlastního kapitálu (ROE) ve výši 34 procent.

ROE je pro finanční manažery, ale i akcionáře jedním z klíčových ukazatelů, který prozrazuje, kolik čistého zisku připadá na jednotku investovaného kapitálu.

 „Tyto výsledky se blíží předkrizové návratnosti z derivátových obchodů,“ řekl Jean-Pierre Lambert, bankovní analytik společnosti Keefe, Bruyette & Woods Ltd. v Londýně.

Banka tak prostřednictvím leasingových operací vytvořila dvakrát lepší finanční výsledky než při obchodování na globálních trzích nebo na francouzském bankovním retailovém trhu. ALD vytvořila přibližně devět procent zisku celé banky v prvním poletí, na finanční rozvaze se přitom podílela jen jedním procentem.

Société Générale tak neznačila, že v současné době může leasingový byznys pro banky představovat ve velmi obtížném prostředí nízkých úrokových sazeb a nulových výnosů na státních dluhopisech vítané ziskové přilepšení.

Nejvíce výnosů generuje ALD v Evropě, kde je druhou největší leasingovou společnosti pro korporátní klienty, před ní už je jen automobilka Volkswagen.

Společnost zaměstnává celkem přes pět tisíc zaměstnanců ve 42 zemích světa a má ambiciózní plány: „Existuje stále velký prostor pro růst s tím, jak budou velké společnosti outsourcovat své vozové parky,“ řekl Didier Hauguel, který je členem vedení pro mezinárodní bankovnictví a finanční služby v Société Générale.

Podle něj ukazatel ROE zůstane v dalších letech nad 20 procenty.