Stát demoluje posázavské nádraží, zájemce nabízel stovky tisíc

Na fotografii je Žampašský most

Na fotografii je Žampašský most Zdroj: Wikipedie

Z oblíbeného Posázavského pacifiku zmizí jedno z malebných nádraží, které pamatuje císaře Františka Josefa I. Správa železniční dopravní cesty po letech přešlapování na místě sáhla v těchto dnech k demolici původní staniční budovy v Poříčí nad Sázavou. Nutno přitom dodat, že její malebnost už několik let spočívala především v představivosti kolemjdoucích.

Neobhospodařované nádraží bylo před zahájením demolice notně zchátralé, chyběla dokonce část střechy. Přesto se objevil zájemce, který podle svých slov za nemovitost nabídl správě železnic 400 tisíc korun.

„Chtěl jsem budovu uvést do původního stavu. Zajímám se o ní už deset let, všechna jednání ale ztroskotala,“ řekl serveru E15.cz dlouholetý drážní zaměstnanec Jan Růžička. Správa železnic dala přednost jednání s obcí.

„Nicméně vleklá jednání nikam nevedla. Budova jako taková bohužel svým stavem již ohrožovala bezpečnost a proto jsme přistoupili (i na základě dotyčného jednání) k její nutné demolici. V tuto chvíli víme o zájmu města o takto vzniklý pozemek, o kterém s nimi jednáme,“ sdělil mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Obec zřejmě na místě zbouraného baráčku počítá s parkovištěm. Každý prodej majetku správy železnic schvaluje vláda.

Pokroky na dráze