Stát převzal problémový most na pražském okruhu

Lochkovský most

Lochkovský most Zdroj: Boegel-Krysl.eu

Ředitelství silnic a dálnic po dvou letech uzavřelo kauzu problémového mostu přes Lochkovské údolí na velkém pražském okruhu. Problémem mostu jsou sváry ocelové konstrukce, ve kterých se objevily trhliny. Některé posudky přitom hovořily o ohrožené statice mostu.

ŘSD odmítalo most od zhotovitelských firem Hochtief, Strabag a Bögl & Krýsl převzít. Nyní se obě strany dohodly na řešení. Stavební firmy prodlouží záruku na statiku mostu o 20 let, celkem tedy na 25 let, a zároveň navýší bankovní záruku. „Zhotovitel navíc bude problémové sváry monitorovat námi schválenou metodou,“ řekl ředitel ŘSD David Čermák. Jednání firem přitom označil za vstřícné, neboť stát by musel most do konce roku převzít tak jako tak.

Most je součástí 23 kilometrů dlouhého úseku za více než 20 miliard korun, který se motoristům otevřel v září 2010. Most se stavěl ojedinělou technikou nasouvání. Vedle zvlněné D47 patřil k nejproblematičtějším místům nově budované dálniční sítě. V případě D47 podalo Ředitelství silnic a dálnic na stavební firmy v čele s Eurovií několik žalob. „To jsme učinit musely, stále ale samozřejmě dávám přednost dohodě,“ uvedl Čermák.

Přerod na akciovku

Ředitel zároveň upřesnil způsob a harmonogram přeměny ŘSD z příspěvkové organizace na jinou právní formu. Podle původních plánů se měl státní investor transformovat už příští rok na státní podnik. Nové plány ale hovoří o změně na akciovou společnost, a to nejdříve v průběhu roku 2014. Akciová společnost má vzniknout podle zvláštního zákona tak, aby podobně jako České dráhy zůstala pod ministerstvem dopravy.

Změny chystá ministerstvo dopravy proto, aby si nová organizace mohla brát úvěry na stavbu dálnic. „Potenciál je řádově v desítkách miliard korun,“ myslí si Čermák. V novém akciovém ŘSD zůstanou ovšem pouze dálnice a rychlostní silnice, z nichž má stát příjmy z mýta a dálničních známek. Nevýhodou pro řidiče je skutečnost, že akciová společnost je plátcem DPH, mýto i známky tak zřejmě o 20 procent podraží.