Stavba D3 u Budějovic letos nezačne

dálnice D3

dálnice D3 Zdroj: realit.cz

Zhruba sedm desítek let čekají obyvatelé jihočeské metropole, až se za humny objeví stavební stroje a u města začne stavba dálnice D3. Naděje svitla letos, kdy měla podle plánů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začít stavba dálničního obchvatu kolem předměstí Borek, které působí jako dopravní špunt. Na izolovaném 3,5 kilometru dlouhém úseku za 1,6 miliardy korun měli dělníci kopnout už koncem prázdnin. Plány se ale odkládají na příští rok.

„S největší pravděpodobností se letos nezačne, jsme ve fázi tendru,“ uvedl šéf jihočeského ŘSD Josef Pešl. Podle něj je problém s tím, že dva uchazeči nesplnili kvalifikaci a je třeba je ze soutěže vyloučit. To se nyní musí vyřešit po právní stránce.

Podobně si vede úsek D3 u Veselí nad Lužnicí, kde se má stavět necelých šest kilometrů. Zájemců je přitom dost, do obou soutěží se shodně přihlásilo 11 firem. Oba úseky mají sloužit stejně jako rekonstrukce dálnice D1 - rovněž odložená na příští rok - jako náhradní projekty pro čerpání evropských peněz.

Podle Pešla je ale v plném proudu příprava pilotního projektu PPP mezi Bošilcem u Veselí nad Lužnicí a Borkem u Českých Budějovic. S jeho dokončením bude fakticky hotova celá jihočeská část D3.

Tomáš Čoček: Bez dalších miliard je ohrožena modernizace D1

se nyní snaží zajistit všechny potřebné pozemky, soutěžní dialog by mohl začít v polovině příštího roku, samotná stavba rok poté. Problematičtější jsou z hlediska D3 střední Čechy. Tam nyní běží tendr na zpracovatele dokumentů pro územní rozhodnutí pro úsek vedoucí Posázavím. To je jediná schválená varianta, má však řadu odpůrců, kteří se chystají přípravu blokovat.