Stávka pilotů Lufthansy postihla 20 tisíc cestujících

Letadla Lufthansy

Letadla Lufthansy Zdroj: CTK/DPA/Maja Hitij

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa od dnešního rána stávkují za zachování důchodového programu. Patnáctihodinová protestní akce způsobila zrušení 25 párů dálkových letů s místem startu nebo příletu ve Frankfurtu nad Mohanem, podle vedení Lufthansy postihla celkem 20 tisíc cestujících. Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) hrozí dalšími stávkami.

Stávka zasáhla lety z Frankfurtu do Severní Ameriky a do Asie. Z logistických důvodů zrušila Lufthansa už několik pondělních letů z USA do Německa, odvolán je také jeden středeční let z Dubaje do Frankfurtu. Většinu spojů ale aerolinky zachovaly, v době stávky startuje z Frankfurtu 37 dálkových letů. Pilotují je ti z pilotů, kteří nejsou členy svazu VC, a členové vedení Lufthansy, kteří mají pilotní licence.

Protestní akce se nijak nedotkla spojení na krátkou a střední vzdálenost. Stávka tedy neměla vliv na letecké spojení mezi Německem a Českem.

Podle vedení Lufthansy stávka postihla zhruba 20 tisíc cestujících. Aerolinky uvedly, že pro většinu z nich zajistily let s konkurenčním dopravcem, dalším umožnily bezplatně přeložit cestu na jiný termín. Jaké hospodářské škody stávka způsobí, zatím Lufthansa nevyčíslila.

Na letišti je klid

I přes stávku pilotů byla dnes situace na frankfurtském letišti podle televizních záběrů klidná. Netvořily se fronty a nedocházelo ani k žádným konfliktům mezi cestujícími a zaměstnanci Lufthansy u odbavovacích přepážek. „Je dobře, že to tak je, protože jsme nechtěli zasáhnout cestující, ale našeho zaměstnavatele,“ řekl agentuře DPA Markus Wahl ze svazu VC.

Vedení Lufthansy se cestujícím za potíže omlouvá, vinu za narušení dopravy podle aerolinek nesou výhradně odbory pilotů. „Odbory, které zastupují kolem 5000 zaměstnanců, bezohledně prosazují svoje požadavky a nejsou ochotny hledat kompromis, přestože jejich neústupnost může ohrozit značnou část ze 120 tisíc pracovních míst u Lufthansy,“ řekla v televizi n-tv mluvčí aerolinek Barbara Schädlerová.

Piloti naopak obviňují Lufthansu, že odmítá přijít s kompromisním řešením sporu. „Nekonají se žádné rozhovory,“ řekl Wahl v televizi ARD. „Pokud se Lufthansa k něčemu nerozhoupá, uspořádáme další stávky,“ dodal.

VC zastupuje tři pětiny pilotů

Dnešní protest je už čtvrtou stávkou, kterou svaz VC pořádá za poslední měsíc. V dubnu navíc piloti uspořádali třídenní stávku, při níž bylo zrušeno 3800 letů. Protest tehdy postihl 400 tisíc lidí, Lufthansa vyčíslila škody na desítky milionů eur.

Odbory, které zastupují asi 5400 z celkových zhruba 9000 pilotů různých aerolinek ze skupiny Lufthansa, protestními akcemi chtějí zabránit změnám důchodového programu. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let.

Vedení aerolinek svůj krok zdůvodňuje tím, že kvůli silné konkurenci musí šetřit. Na omezení výhod podle firmy přistoupily všechny profesní skupiny kromě pilotů. Svaz VC ale tvrdí, že piloti vykonávají mimořádně odpovědnou práci a kvůli bezpečnosti provozu by měli mít možnost přestat létat, když budou mít pocit, že už na to nestačí.