Stávka u Air France dosahuje vrcholu. Aerolinky vypraví nejméně letů

Boeing 777 Air France

Boeing 777 Air France Zdroj: wikipedia.org

Stávka pilotů Air France pokračuje sedmým dnem. Společnost dnes vypraví jen 38 procent plánovaných letů, což bude nejméně od pondělního zahájení stávkové akce, v pondělí se má podíl uskutečněných letů zvýšit na 41 procent. V sobotu piloti hlasováním rozhodli prodloužit stávku do pátku příštího týdne. Jejich odbory protestují proti plánu firmy na rozšíření její nízkonákladové dceřiné společnosti Transavia.

Odborový svaz SNPL varuje, že pokud jednání s vedením Air France nepokročí, bude trvat stávka déle než do pátku. „Jednání se naprosto zastavila,“ uvedl dnes SNPL podle agentury Reuters. „Management hraje o čas a čeká, že naše hnutí zeslábne,“ dodali odboráři. V sobotu jejich šéf vyzval francouzského premiéra Manuela Vallse ke schůzce a k pomoci při řešení sporu s vedením firmy.

Kvůli stávce byly dnes zrušeny dva ze šesti párů letů mezi Prahou a pařížským letištěm Charlese de Gaulla. Na pondělí společnost zrušila stejný počet letů.

Pod značkou Transavia chce Air France otevřít nové základny v Evropě, a zvýšit si tak podíl na trhu na úkor nízkonákladových aerolinek a konkurenčních společností z Blízkého východu. Počet letadel Transavie se má do roku 2017 zvýšit z 50 na 100 strojů a počet přepravených cestujících má narůst na více než dvojnásobných 20 milionů ročně. Air France si od toho slibuje zvýšení výnosů a zisků.

SNPL se ale obává, že firma nebude rozvíjet značku Transavia ve Francii, ale zaměří se na expanzi v jiných evropských zemích. Pracovní místa se tak přesunou do jiných států, kde jsou levnější náklady na pracovní sílu.

Firma uvádí, že kvůli stávce přichází denně o deset až 15 milionů eur (až 413 milionů Kč). Celkově za dobu stávky tak může ztratit až 180 milionů eur. Agentura Thomson Reuters na základě průzkumu u analytiků odhaduje, že Air France letos vytvoří hrubý zisk 79 milionů eur. zatímco firma StarMine SmartEstimate odhaduje celoroční ztrátu 19 milionů eur.

Francouzský ministr dopravy Alain Vidalies dnes řekl, že firma a piloti se musí dohodnout na kompromisu. „Vláda chce, aby stávka skončila. Obě strany musí v této situaci zaujmout pozitivní postoj, jinak se obávám, že nad osudem této firmy se vznáší otazník,“ řekl ministr.