Student Agency hrozí pokuta kvůli pojištění

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: ctk

Jednička na tuzemském trhu s letenkami - společnost Student Agency automaticky k letenkám přidává celou řadu pojištění. Tím ale podle časopisu dTest porušuje evropské nařízení, které stanoví, že zákazník si má sám zvolit, zda a za jakých podmínek chce být pojištěn.

Česká obchodní inspekce již se Student Agency kvůli pojištění zahájila správní řízení, v němž firmě hrozí pokuta do pěti milionů korun. Potvrdila to mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Inspekce ale předpokládá, že v tomto případě pokuta řádu milionů nedosáhne. Časopis dTest vloni v létě na podobnou praxi při nákupu letenek po internetu upozorňoval i u dalších dvou velkých tuzemských prodejců letenek. Společnost Asiana provozující portál Letuska. cz a cestovní kancelář Čedok prodejní praktiky upravily. Student Agency praxi nezměnila. Podle ní je vše v pořádku.

Utajené pojištění

Při nákupu letenky u Asiany a u Čedoku musí zákazník provést aktivní krok a vložit do elektronického nákupního košíku kromě ceny letenky i pojištění. Tento krok u Student Agency chybí, řekl právní poradce dTestu Miloš Borovička. Zákazníkovi jsou pouze na závěr formuláře předloženy k odsouhlasení různé podmínky, mezi kterými se na posledním místě nachází i podmínky tohoto pojištění. Může se tak snadno stát, že si zákazník ani nevšimne, že si k ceně letenky připlácí i pojištění, jehož cena se při letech po Evropě pohybuje kolem tří set korun.

Růst skupiny Student Agency (tržby v miliardách korun)Růst skupiny Student Agency (tržby v miliardách korun) | ctk, mediafax

Student Agency si podle vyjádření svého mluvčího Aleše Ondrůje ale není vědoma, že by tímto postupem porušovala zákon. „Jsme přesvědčeni a stojíme si pevně za tím, že žádné zákony ani další pravidla neporušujeme,“ dodal Ondrůj s tím, že webová aplikace umožňuje nákup pojištění vyloučit.

Na pobočkách Student Agency a RegioJet zaplatíte PayPassem