Student Agency vydělala přes sto milionů

Dražší jízdné. Student Agency zdražuje
ceny jízdného na vnitrostátních autobusových
linkách v Česku o pět až deset korun. Výjimkou je
jízdné na trasách Praha–Liberec a Praha–Brno, kde
ceny zůstávají stejné. Firma zdražuje kvůli zvýšení
sazeb mýtného a nárůstu cen pohonných hmot.

Dražší jízdné. Student Agency zdražuje ceny jízdného na vnitrostátních autobusových linkách v Česku o pět až deset korun. Výjimkou je jízdné na trasách Praha–Liberec a Praha–Brno, kde ceny zůstávají stejné. Firma zdražuje kvůli zvýšení sazeb mýtného a nárůstu cen pohonných hmot. Zdroj: mediafax

Dopravní firma Student Agency brněnského podnikatele Radima Jančury loni podle prvních odhadů vydělala poprvé před zdaněním více než 100 milionů korun.

Zisk firmy v posledních letech mírně roste, řekl majitel firmy Radim Jančura. Nejvíce podle něj vynášejí staré činnosti jako autobusová doprava nebo prodej letenek. „Zisk, který vyrobíme, reinvestujeme dál do charity jménem doprava,“ uvedl Jančura.

Společnosti roste také obrat. Podle odhadů za loňský rok dosáhl celkově 5,5 miliardy, což znamená meziroční navýšení o více než miliardu korun. Obrat z hlavních činností činí téměř pět miliard.“Na tomto růstu obratu se přitom ve většinové míře podílel prodej zájezdů a dovolených pod značkou dovolena.cz. Posílily i další aktivity v rámci Student Agency - prodej letenek či autobusová doprava,“ uvedl Jančura.

Student Agency od Nového roku zdražila, na většině linek promítla do jízdného zvýšení sazby DPH z deseti na 14 procent, a cena jízdenek tak vzrostla o pět až deset korun. Neměnilo se jen jízdné z Liberce, které teď dokonce zlevňuje na 85 korun, a nezdražily ani kreditové jízdenky z Brna do Prahy nebo z Brna do Ostravy a Karviné.

Skupina, do které patří i železniční dopravce RegioJet, zaměstnává aktuálně 1379 lidí. Před rokem měla 939 zaměstnanců. „Nejvíce lidí jsme nabírali pro internetový prodej zájezdů přes server dovolena.cz a pochopitelně i pro RegioJet, kde vzrostl počet zaměstnanců ze sedmi na sto,“ uvedl mluvčí skupiny Aleš Ondrůj. RegioJet vstoupil na český železniční trh letos v září. Na lince z Prahy do Ostravy konkuruje Českým drahám.