ÚAMK: Provozovatelé garáží zbytečně zakazují vjezd autům na plyn

Parkoviště v OC

Parkoviště v OC

Někteří provozovatelé garáží především u obchodních center zbytečně zakazují vjezd autům na plynové pohony. NTvrdí to mluvčí Ústředního automotoklubu ČR (ÚAMK) Petr Vomáčka. Podle hasičů může však v garážích bez některých bezpečnostních prvků hrozit výbuch plynu.

„Často se setkáváme s tím, že někteří provozovatelé, i když mají potřebné vybavení předepsané vyhláškou pro umožnění parkování, vjezd vozidlům na plyn přesto zbytečně zakazují,“ řekl Vomáčka. Za nesmyslný Vomáčka považuje hlavně zákaz vjezdu u patrových otevřených parkovišť a střech, která jsou odvětrávána přírodně.

Místopředseda Rady Českého plynárenského svazu Jiří Šimek dodal, že od začátku roku platí v Česku vyhláška ministerstva dopravy, která již nezakazuje parkování vozidlům na plyn v nově postavených hromadných garážích. U garáží, které již existují, musí provozovatelé dovybavit prostor dostatečným odvětráváním či označením vyhrazených míst. Do těchto nákladů se provozovatelům podle Vomáčky nechce.

Vomáčka: někteří provozovatelé, i když mají potřebné vybavení předepsané vyhláškou pro umožnění parkování, vjezd vozidlům na plyn přesto zbytečně zakazují


Důvodem zákazů je prý i přísná vyhláška Hasičského záchranného sboru o technických podmínkách požární ochrany staveb. „Některé povinnosti dané touto vyhláškou se nám zdají zbytečně přehnané,“ uvedl Šimek. Jako příklad uvedl povinnost instalovat detektor zemního plynu v garážích. V komerčních budovách, bytových či rodinných domech či v některých garážích v zahraničí tato povinnost není, dodal.

„Pokud by došlo k většímu úniku plynu z auta v garáži, která není řádně vybavena bezpečnostními prvky, může za určitých podmínek dojít až k výbuchu plynu,“ řekla v reakci mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Dodala, že pokud by hasiči museli vyjet k požáru v garáži, kde je zaparkované auto na plyn a nevěděli o tom, vystavují se velkému riziku, protože požár se v takovém případě chová jinak.

Podle údajů Sdružení automobilového průmyslu je v Česku přes pět milionů osobních aut. Na zkapalněný ropný plyn LPG jich podle odhadů jezdí 200 až 300 tisíc, na stlačený zemní plyn CNG asi 13 tisíc.

FN Plzeň zaplatí 150 milionů za nový parkovací dům pro 400 aut