US Airways chtějí k převzetí American přizvat partnera

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americké aerolinky US Airways, které patří k vážným kandidátům na převzetí AMR Corporation, mateřské firmy zkrachovalých American Airlines, při podání své nabídky možná spojí síly s investiční společností TPG Capital. Píše to agentura Reuters, ve hře jsou prý i další možnosti.

Spojení s TPG by pro US Airways mělo řadu výhod. Firma může aerolinkám poskytnout potřebné finance, dopravce by tak například mohl některé věřitele AMR vyplatit v hotovosti. Jednání mezi oběma firmami zatím nejsou exkluzivní, v úvahu připadají i oddělené samostatné nabídky. US Airways by se nakonec mohlo podařit potřebné finance sehnat bez cizí pomoci.

US Airways si již před podáním nabídky zajistily podporu klíčových věřitelů AMR včetně hlavních odborových svazů. Páté největší americké aerolinky patří podle řady analytiků mezi nejvážnější kandidáty pro převzetí AMR. Zájem projevily i konkurenční Delta a United Airlines, které jsou největšími leteckými dopravci světa. Jejich spojení s americkou trojkou AMR by tak mohl zabránit americký regulátor trhu. Toto nebezpečí u US Airways nejspíš nehrozí, firma by se po sloučení s American Airlines svým rivalům velikostně přibližně vyrovnala.

AMR požádala o ochranu před věřiteli v listopadu. Jako hlavní příčinu svých potíží uvedla nezvladatelné mzdové náklady. Firma na nich podle vlastního odhadu musí ušetřit 1,25 miliardy dolarů ročně.

Zkrachovalá společnost původně nabídku US Airways odmítala a po ukončení bankrotového režimu chtěla nadále fungovat jako samostatná firma. Pod tlakem svých odborů a dalších věřitelů ale minulý měsíc slíbila, že s výborem věřitelů začne připravovat scénář možného sloučení s jiným leteckým dopravcem. AMR by přesto ráda podmínky fúze diktovala sama, což by se jí při spojování se silným partnerem nemuselo podařit.

TPG není v letecké dopravě nováček. Firma v roce 1993 jako svůj první počin koupila tehdy zkrachovalé Continental Airlines, které ozdravila a později prodala. Obchod s Midwest Air Group a Northwest Airlines se jí už tolik nevyvedl, TPG se obou společností zbavila s výraznou ztrátou. Na letecký průmysl ale nezanevřela. Její spoluzakladatel David Bonderman je předsedou představenstva irských nízkonákladových aerolinek Ryanair.