Úspěšný rok. Letiště Praha překoná hranici jedenácti milionů pasažerů

Letiště v Ruzyni

Letiště v Ruzyni Zdroj: Profimedia.cz

Vedení pražského Letiště Václava Havla může opatrně začít hodnotit letošní rok jako úspěšný. Podle listopadových čísel a prosincových odhadů se podaří letišti znovu po dvou letech překonat metu jedenácti milionů cestujících.

Ačkoli jsme od druhého čtvrtletí letošního roku zaznamenali pokles na destinacích z Ruska a zemí SNS, v celkovém srovnání očekáváme za rok 2014 meziroční nárůst počtu přepravených pasažérů o více než procento,“ sdělil deníku E15 předseda představenstva letiště Jiří Kraus.

Pocet cestujících na pražském letištiPocet cestujících na pražském letišti | E15

Především kvůli ukrajinsko-ruské krizi se letošní vývoj na Ruzyni dá přirovnat k houpačce. Zatímco začátkem roku cestující utěšeně přibývali, v největší turistické sezoně během letních prázdnin se čísla meziročně propadla. Konec roku naproti tomu znovu vypadá slibně, v listopadu prošlo branami letiště 760 tisíc lidí, což je o 5,2 procenta více než před rokem. Zároveň jde o nejúspěšnější listopad od roku 2010.

„Pozitivní je, že nám dlouhodobě roste počet pasažérů, kteří z Prahy odlétají nebo ji mají jako cílovou destinaci,“ doplnil Kraus. Podobné výkyvy zažívá letos i vídeňské letiště, se kterým se Praha ráda srovnává. Vídeň v listopadu meziročně přišla o 1,5 procenta cestujících. „Je to dáno především úbytkem pasažérů do východoevropských destinací, jde o následek ukrajinské krize,“ uvádí letiště v listopadovém reportu. Celkově je na tom ale Vídeň lépe než Praha, její náskok se zvyšuje. Od ledna do listopadu prošlo branami největšího rakouského letiště téměř 21 milionů pasažérů, což je o 2,4 procenta více než před rokem. Za celý rok Vídeň bezpečně překoná číslo 22 milionů.