V Atlantě za týden vyjedou autonomní kamiony, které budou rozvážet náklad pro společnost Google

Waymo truck

Waymo truck Zdroj: Waymo

Waymo truck
Waymo truck
3
Fotogalerie
Společnost Waymo bude oficiálně poprvé testovat autonomní nákladní vozy v reálném provozu. „Pokud jste v Atlantě, koukejte po jasně modrém náklaďáku Waymo,“ píše firma na svém blogu. Její vozy budou od příštího týdne mateřské společnosti Google pomáhat zásobovat datová centra.

Atlanta je jedním z nejdůležitějších logistických uzlů v zemi a zároveň logistickým centrem pro Google. Systém se tak v pilotním projektu bude učit, jak se správně začlenit do systému přepravců, sítě továren, distribučních center a přístavů. V náklaďáku bude přítomen i vycvičený řidič, který se v případě potřeby chopí volantu.

Americká společnost testuje autonomní trucky už od minulého roku v Kalifornii a Arizoně. Systém se učí řídit náklaďák úplně stejně jako by se to od nuly učil řidič osobního automobilu. K orientaci na vozovce Waymo používá stejné senzory, které jsou přítomny už v jeho autonomních minivanech, které mají letos nabídnout komerční taxislužbu. Ty už najely přes osm milionů kilometrů v reálném provozu a zhruba osm miliard kilometrů při simulacích. 

Waymo, které je lídrem v samoříditelných systémech, předpokládá, že jeho truck bude schopen delších cest v nadcházejících letech a poté řidičům z masa a kostí přenechá jen lokální zásilky a dodávkové trasy.

Dceřiná společnost Googlu přichází s informací dva dny poté, co konkurenční Uber oznámil, že jeho autonomní nákladní vozy uskutečnily první komerční jízdu na arizonské dálnici. Na lokální cesty ale zatím Uber nespěchá, tam řízení přebírá řidič, který je ve voze po celou dobu cesty, aby vůz kontroloval.