V Británii padne rekordní trest za zpoždění vlaků, železnice zaplatí dvě miliardy

Britská železnice Network Rail

Britská železnice Network Rail Zdroj: (CC BY-SA 2.0: mattbuck; wikimedia commons

České a moravské kraje nedávno ohlásily, že za loňská zpoždění vlaků daly Českým drahám pokutu ve výši 34 milionů korun. To ve Velké Británii se pohybují ve zcela jiných řádech. Tamní správě železnic hrozí za nedochvilnost spojů sankce kolem 70 milionů liber, tedy přes 2,3 miliardy korun.

Dosud nejvyšší pokutu ve své historii dostane britská správa železnic Network Rail od drážního regulátora. Železniční správa totiž nedokázala dodržet stanovený limit, podle něhož musí dorazit na čas 92,5 procenta všech vlaků, přičemž se toleruje maximálně 10minutové zpoždění.

Dojezdové limity se v Británii určují vždy na pět let. Za poslední pětiletku, která vypršela dnes, ale podle informací listu The Telegraph dodrželo jízdní řád jen 89,9 procenta vlaků. Nejhůř si vedly dálkové spoje, které zaostaly za limitem o pět procent. Nedařilo se ani příměstským linkám v Londýně a na jihovýchodě země, jimž chyběla tři procenta.

Rekordní pokuta se nicméně může o něco zmírnit, pokud regulátor rozhodne, že na zpoždění mělo významný vliv extrémní počasí, jemuž Británie čelila během několika minulých zim.

Příliš mnoho pasažérů

Podle manažera Network Rail Robina Gisbyho stojí za potížemi železnice nárůst počtu cestujících, který předčil očekávání. „Projekty plánované a financované před pěti lety s cílem zvýšit kapacitu železniční infrastruktury překonala nečekaně vysoká poptávka ze strany cestujících,“ vysvětlil Gisby pro deník Telegraph.

V České republice jsou tresty nesrovnatelně nižší. České dráhy dostaly od krajů, které si objednávají regionální dopravu za osm miliard ročně, souhrnnou sankci za loňská zpoždění ve výši 34 milionů korun. Trestalo i ministerstvo dopravy, které objednává rychlíky za čtyři miliardy. Resort udělil státnímu dopravci za zpoždění pokutu kolem půl milionu korun.