V Česku jezdí stále starší ojetá auta, většina je turbodieselů

Ojeté SUV s cenou do 200 000 korun

Ojeté SUV s cenou do 200 000 korun Zdroj: Auto.cz,

Ojeté SUV s cenou do 200 000 korun
Ojeté SUV s cenou do 200 000 korun
Ojeté SUV s cenou do 200 000 korun
Ojeté SUV s cenou do 200 000 korun
Ojeté SUV s cenou do 200 000 korun
15
Fotogalerie

Společnost Cebia analyzovala současnou podobu trhu s ojetými automobily v Česku.

Do České republiky se letos během prvních šesti měsíců dovezlo o necelá dvě procenta více ojetých aut než vloni. Jedná se celkem o více než 84 tisíc vozů. Jsou čím dál starší. Podíl těch s věkem nad deset let se dále zvýšil už na 54 procent.

V průměru měly tyto vozy na tachometru údaj o najetých kilometrech ve výši 168 tisíc korun a jejich průměrná cenovka činila 192 tisíc korun. Tři pětiny ojetin pohání turbodiesely, zbytek zážehové motory. Prakticky nikdo si nedováží auto s alternativními pohony.

Nejčastější barvou dovážených aut je bílá (21 procent). Největší část zákazníků si kupuje dovážená ojetá auta v ceně do 200 tisíc korun. Klesá zájem o ty nejlevnější ojetiny do sto tisíc korun. Ty si v prvním pololetí koupilo o čtyři procenta zájemců méně než v loňském prvním pololetí. Naopak se o čtyři procenta zvýšil počet zákazníků, kteří si pořídili ty nejdražší ojetiny nad tři sta tisíc korun.

V Česku se nejvíce prodávají dovážené ojeté vozy, které ovšem byly předtím vyrobené v České republice. Takových je 71 procent. Následují německá auta. Dlouhodobě klesá poptávka po italských vozech.

Zájem o ojetá auta v Česku stále neklesá. Zatímco vloni trval v průměru prodej 64 dní, letos klesl již pod hranici dvou měsíců na 59 dní. 

Další články z oblasti automobilismu najdete na stránce Autorevue.cz >>