V Chomutově vznikne mezinárodní letiště pro byznysmeny

Letiště v Chomutově

Letiště v Chomutově Zdroj: letisteCR.cz

Na letišti v Chomutově budou moci přistávat i stroje ze zahraničí. S udělením statutu mezinárodního letiště dnes souhlasila vláda. Chomutovský vzdušný přístav se stane třináctým neveřejným letištěm s mezinárodním provozem v České republice. V současnosti je v ČR celkem 18 mezinárodních civilních letišť, z nichž je ale pouze šest veřejných.

Letiště v Chomutově patří aeroklubu, který teď shání 60 milionů korun na stavbu nové ranveje. Důvodem investice je blízkost průmyslových zón, a tedy i potřeba letů pro byznysmeny.

Podle předkládací zprávy pro kabinet má letiště perspektivní využití k dopravě lidí i nákladů. „Rozšířením o statut neveřejného mezinárodního letiště získá provozovatel letiště nové možnosti spočívající především v poskytování služeb pro zahraniční návštěvníky a obchodní společnosti,“ uvádí materiál. Neveřejná letiště nepřijímají všechna letadla, ale pouze ta s předchozí dohodou majitele letadla se správcem letiště.

Sandvik investuje v Chomutově stovky milionů do výroby pro jaderné elektrárny

Chomutovský aeroport má nyní dvě vzletové a přistávací dráhy, získalo však stavební povolení pro jejich rekonstrukci a vybudováním zpevněných ploch. Dalším krokem by pak mělo být vybavení pro noční provoz a zkvalitnění zázemí pro posádky. „Máme z toho rozhodnutí radost, teď díky tomu spustíme investice,“ řekl ČTK Ondřej Jungmann z chomutovského aeroklubu.

Vzniknout by měla betonová ranvej o délce 1250 metrů a k ní i pojížděcí dráhy. „Financování zatím řešíme, zkoušeli jsme nějaké evropské zdroje, ale to nevyšlo. Teď jsme v jednání s Ústeckým krajem,“ řekl Jungmann. Zda už má domluvené zájemce, to nechce aeroklub předjímat. „Je tu v okolí spousta průmyslových zón, poptávka by být mohla,“ dodal.

Udělením statutu mezinárodního letiště lze prý očekávat jen minimální zvýšení počtu letů mimo schengenský prostor, a to zejména do Chorvatka, popřípadě na Ukrajinu. Podle odhadů by neměl přesáhnout 20 letů ročně.