V kolínské Toyotě začala další odstávka výroby. Linky se zastavily už v noci na úterý

Výroba v kolínské Toyotě

Výroba v kolínské Toyotě Zdroj: CTK

V kolínské automobilce Toyota, kde začala neplánovaná odstávka výroby, linky nejely už při noční směně na úterý. Chybějí díly, které automobilce dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, na jak dlouho se výroba aut zastavila. Většina zaměstnanců ale podle zpravodajky ČTK do práce dochází, budou se například školit.

Velké parkoviště před kolínským závodem je zaplněné zhruba z devadesáti procent, mezi 6.45 a 7.15 prošlo recepcí závodu zhruba dvacet zaměstnanců. Po osmé hodině bylo v továrně 828 lidí, sdělil mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

„Pracuju normálně, pro mě je normální pracovní den,“ řekl ČTK Martin, který pracuje na údržbě. Z dalších zhruba deseti oslovených zaměstnanců nechtěl situaci nikdo další komentovat s odkazem na mluvčího automobilky. Většina pouze uvedla, že pracuje na pozicích, kterých se odstávka nedotkne, například v IT, administrativě nebo údržbě.

VIDEO: Požár haly v Žebráku:

Video placeholde
Požár haly v Žebráku • Blesk: David Malík

Podle Paroubka se v pondělí vyráběla auta ještě na ranní a odpolední směně. Na noční směně, která začíná ve 22.00, už linky nejely. Množství v pondělí vyrobených aut nechtěl komentovat. V práci podle něj dnes chybí deset až dvacet procent zaměstnanců. Těm, kteří by za běžné situace pracovali u linek, společnost přidělí jiné úkoly. „Ty aktivity teď vznikají, jsou komunikované zaměstnancům, jsou to například tréninky nebo aktivity, které musejí dělat během výrobní i nevýrobní činnosti, aby byl zajištěn chod a byli jsme připraveni kdykoli rozjet výrobu,“ upřesnil Paroubek.

Délka odstávky se podle Paroubka nyní nedá určit. „Záleží to na dodavatelské firmě,“ řekl. K poškozenému dodavateli vyslala automobilka týmy svých zaměstnanců, kteří situaci monitorují.

Letos zastavuje Toyota Motor Manufacturing Czech Republic výrobu v Kolíně neplánovaně už podruhé. Kvůli nedostatku dílů nesjížděla z linek auta v únoru a částečně v březnu. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením zhruba 25 tisíc aut. Kolínská automobilka produkuje v běžném režimu denně zhruba tisícovku aut. Loni zvýšila po dvou slabších letech výrobu zhruba o čtvrtinu, vyrobila přes 202 tisíc vozů. Automobilka zaměstnává v Kolíně přes 3500 lidí v třísměnném provozu.