Kolínská Toyota kvůli požáru haly v Žebráku přeruší výrobu. Letos už podruhé

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně Zdroj: Toyota Motor Manufacturing Czech Republic

Požár v Žebráku, který minulý týden kompletně zničil celou továrnu společnosti Novares CZ Zebrak a způsobil škodu 1,8 miliardy, zasáhne také do  výroby automobilky Toyota v Kolíně. Ta od úterý na dobu neurčitou přeruší výrobu. Chybí jí součástky, které vznikaly právě ve vyhořelé hale. 

Většina zaměstnanců Toyoty v úterý do práce přijde, budou ale vykonávat jiné činnosti. Zatím není jasné, kdy se výroba znovu obnoví, řekl dnes mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

„Po hromadné dovolené jsme v neděli večer obnovili výrobu dle plánu, ale zítra už z linek auta nesjedou,“ řekl Paroubek. Jak dlouho odstávka potrvá, zatím není jasné. „Informace se mění velmi rychle, záleží na dodavateli,“ doplnil mluvčí. Většina zaměstnanců podle Paroubka do práce přijde, budou ale vykonávat jiné činnosti.

Letos zastavuje automobilka výrobu neplánovaně podruhé. Kvůli nedostatku dílů nesjížděla z linek auta v únoru a částečně v březnu. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením zhruba 25 tisíc aut.

Škoda po pondělním požáru haly je podle policie 1,8 miliardy korun, čtvrtá nejvyšší od roku 1990. Odhad policie je vyšší než předběžný odhad hasičů, který byl 1,5 miliardy korun. Policisté vyšetřují rozsáhlý požár výrobní haly, která začala hořel v pondělí před polednem, jako obecné ohrožení z nedbalosti. Kriminalisté ale pracují se dvěma verzemi, jednou je nedbalost, druhou technická závada. V případě obvinění hrozí pachateli osm let vězení.

Požár haly v Žebráku:

Video placeholde
Požár haly v Žebráku. • David Malík, HZS

Dosud nejničivější požár v Česku byl v srpnu 2015 v Unipetrolu, škoda činila čtyři miliardy korun. Druhou nejvyšší škodu způsobil loňský požár haly v Mladé Boleslavi, kde vyráběla firma Grupo Antolin Turnov součástky pro nová auta. Škoda se odhaduje na tři miliardy korun.