Katastrofální požár haly v Žebráku ohrozí výrobu kolínské Toyoty

Požár haly v Žebráku.

Požár haly v Žebráku. Zdroj: Blesk:Malik David

Požár haly v Žebráku.
Požár haly v Žebráku.
Požár haly v Žebráku.
Požár haly v Žebráku.
Požár haly v Žebráku.
32
Fotogalerie

Výrobní hala v Žebráku, která vyrábí plastové díly pro automobily, v pondělí kompletně shořela. Majitel škodu předběžně stanovil na 1,8 miliardy korun, jde tedy o čtvrtou největší škodu způsobenou požárem v Česku. Společnost Novares CZ Zebrak dodává díly třeba pro Toyotu.

Škoda po pondělním požáru haly je podle policie 1,8 miliardy korun, čtvrtá nejvyšší od roku 1990. Odhad policie je vyšší než předběžný odhad hasičů, který byl 1,5 miliardy korun. Policisté vyšetřují rozsáhlý požár výrobní haly, která začala hořel v pondělí před polednem, jako obecné ohrožení z nedbalosti. Kriminalisté ale pracují se dvěma verzemi, jednou je nedbalost, druhou technická závada. V případě obvinění hrozí pachateli osm let vězení.

Přes noc s pomocí termokamery vyhledávali skrytá ohniska, která se nacházejí pod zřícenými částmi budovy. Současně s těžkou technikou rozebírali část železobetonové konstrukce vyhořelé haly. V zásahu budou pokračovat i během úterý.

„Přes noc jsme rozebírali část konstrukce, kam se předtím nedalo dostat pozemní cestou ani ze vzduchu. Vyhledávali jsme s pomocí termokamery skrytá ohniska, kterých je pořád několik. Na místě je nyní deset jednotek, víc než 30 hasičů a šest cisteren,“ uvedl mluvčí po 06:00. Dodal, že v pondělí se u požáru vystřídalo 154 hasičů z 25 jednotek, kteří měli k dispozici 33 cisteren. Zasahující hasiči musí nyní zasahovat opatrně a pomalu. Požár už není intenzivní, zdálky není vidět kouř, ale požářiště je ale stále zadýmené, dodal Sýkora.

Hasiči v pondělí kolem 20:00 snížili stupeň požárního poplachu na druhý, některé jednotky se poté vrátily na základny. Na místě s požárem bojovalo zhruba 25 jednotek hasičů a vrtulník s bambivakem. Při hašení se jeden hasič lehce zranil, dva se nadýchali kouře a několik dalších bylo dehydratovaných. Hala patří společnosti Novares CZ Zebrak. Příčina požáru zatím stanovena nebyla, řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora. 

„Shořela celá hala, výrobní linka a materiál, škoda je majiteli stanovena předběžně, ještě se může změnit,“ řekl Sýkora. Hasiči podle něj zásahem uchránili hodnoty ve výši 100 milionů korun.

Hala hořela v plném rozsahu už po příjezdu jednotek a později se zřítila. Hasiči se snažili zabránit dalšímu šíření požáru do okolí. Požár se přestal šířit kolem 15:00. Z místa požáru se valil hustý černý dým. Stav ovzduší na místě monitorovala chemická laboratoř z Kamenice, zvýšené koncentrace škodlivých látek nenaměřila. S hašením pomáhal vrtulník Blackhawk s bambivakem, shazoval vodu doprostřed zřícené haly. Halu opustilo po vypuknutí požáru 70 zaměstnanců firmy, vyvázli bez zranění.

Požár haly v Žebráku:

Video placeholde
Požár haly v Žebráku. • David Malík, HZS

Výroba dílů pro automobily

Společnost Novares CZ Zebrak vyrábí plastové díly pro automobily. Podle poslední dostupné výroční zprávy ve Sbírce listin v roce 2021 prohloubila ztrátu na 67 milionů korun z předchozích 22,4 milionu korun. Obrat firmy stoupl ze 725 milionů na téměř 903 milionů korun. V roce 2021 zaměstnávala 179 lidí. Firmu ovládá francouzská společnost Novares Group. Do skupiny patří i Novares CZ Janovice, která otevřela továrnu na výrobu plastových dílů pro osobní automobily v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku v létě 2019.

„Můžeme potvrdit, že požár výrobních a skladovacích prostor u jednoho z našich dodavatelů ovlivní náš výrobní plán. V tuto chvíli nejsme schopni odhadnout celkový dopad. Všem našim zaměstnancům a dodavatelům jsme sdíleli aktuální informace. V tuto chvíli nebudeme situaci dále komentovat,“ uvedl mluvčí automobilky Toyota Tomáš Paroubek.

Jedním z odběratelů Novaresu je například společnost Toyota. Ta potvrdila, že požár na jejich výrobu dopadne. „Požár výrobních a skladovacích prostor u jednoho z našich dodavatelů ovlivní náš výrobní plán. V tuto chvíli nejsme schopni odhadnout celkový dopad. Všem našim zaměstnancům a dodavatelům jsme sdíleli aktuální informace. V tuto chvíli nebudeme situaci dále komentovat,“ uvedl mluvčí automobilky Toyota Tomáš Paroubek.

„Společnost Novares není dodavatelem automobilky Škoda Auto, tudíž plynulost naší výroby a logistiky nebude ovlivněna,“ uvedla za automobilku Ivana Povolná.

Policie musela kvůli zásahu hasičů v obou směrech uzavřít dálnici D5 mezi 34. a 41 kilometrem, řidiči jezdili zhruba tři hodiny po objízdné trase.

Dosud nejničivější požár v Česku byl v srpnu 2015 v Unipetrolu, škoda činila čtyři miliardy korun. Druhou nejvyšší škodu způsobil loňský požár haly v Mladé Boleslavi, kde vyráběla firma Grupo Antolin Turnov součástky pro nová auta. Škoda se odhaduje na tři miliardy korun.