V Praze se zvýší počet modrých parkovacích zón

Parkování v Praze bývá mnohdy obtížné, ilustrační foto

Parkování v Praze bývá mnohdy obtížné, ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Některé pražské radnice se rozhodli zavést modré parkovací zóny, ale bez modrých čar. Snaží se tak obejít nařízení magistrátu, který rozšiřování zón placeného stání zakázal. V současné době jsou zóny placeného stání v městských částech Praha 1, 2, 7 a zčásti i 3.

Praha zavedla v některých svých částech, zejména v centru, parkovací zóny zvýhodňující jejich obyvatele. Řada dalších pražských čtvrtí se na tento krok chystala také, magistrát to ale zakázal. Radnice však našly způsob, jak zóny zavést i přesto.

Modré parkovací zóny mají za úkol zvýhodňovat místní obyvatele oproti „cizincům“. Místní si zaplatí pro své auto parkování, částka se pohybuje od sedmi set korun za rok, a mají tak větší šanci najít parkování v blízkosti svého domu, bytu, či kanceláře, kde ostatní bez povolení zaparkovat nesmí.

Tento model zpočátku vyvolal kritiku, později se však jeho výhody rozhodly využít i další městské části. Magistrát hl. m. Prahy ale další rozšiřování zakázal, některé radnice ho tedy obešly pouhým zavedením dopravních značek a kartiček pro místní. Tuto možnost zvolila na některých místech například Praha 9 a o vlastním systému parkovacích zón přemýšlí i Praha 4, 5, 6 a 8.