V USA roste futuristická městská doprava

Projekt JPods pro New Jersey

Projekt JPods pro New Jersey Zdroj: JPods

Ještě v roce 2012 existoval projekt jen na papíře, teď se začne konečně stavět. Společnost JPods postaví v americkém městě Secaucus v New Jersey první prototyp zavěšené kolejnicové dráhy pro veřejnou hromadnou dopravu. Projekt nápadně připomíná magnetickou dráhu Skytran, který staví podobnou futuristickou dopravu v Izraeli.

Dopravní systém Jpods vychází ze stejného přístupu jako Skytran - přenese veřejnou dopravu nad běžný dopravní provoz. Kabiny JPods se tak zcela vyhnou dopravním zácpám v ulicích. Oproti magnetickému polštáři Skytran ale JPods sázejí na klasickou ocelovou kolejnici. Díky tomu výstavba kolejnicové dráhy vyjde nesrovnatelně levněji.

„Systém hromadné dopravy JPods přepraví cestující a náklad pomocí velmi lehkých, robotických, kabinových vozidel, která budou počítačově řízená a budou se pohybovat na nadzemních kolejích,“ říká Bill James, generální ředitel JPods.

Snelling Medium Traffic from Bill James on Vimeo.

Solární pohon

Projekt počítá se širokým uplatněním solární energie. Sluneční kolektory by měly být umístěné na zastávkách dráhy a měly by pokrýt energetické nároky celého systému. „Kromě toho budou nad kolejemi namontovány solární panely na provoz dopravní sítě bez potřeby vnějších zdrojů energie,“ říká James.

Do několika týdnů má začít ve městě Secaucus výstavba prvních 100 metrů dlouhé konstrukce. První trasa poslouží k ověření konstrukční zralosti systému. Pokud vše půjde podle plánů, firma v brzké době vybuduje dalších 300 metrů dráhy.