Vedení Abellia se po vstupu Němců poroučí

Na souhlasu antimonopolního úřadu ještě nezaschl inkoust, a noví majitelé z DB Czech holding už se s vervou pustili do personálních změn v nově nabyté dopravní skupině Abellio CZ.

Jako první v pátek skončil dosavadní šéf Abellia a matador tuzemského dopravního byznysu Petr Moravec (49). Byl odvolán z představenstva samotného Abellia i spřízněné autobusové firmy Probo Bus. Její představenstvo musel opustit i Martin Kupka. Serveru E15.cz personální změny potvrdil sám Moravec.

Zajímavé je, že vykonavatelem změn je společnost Arriva, která je vzdálenou příbuznou DB Czech holdingu. Obě přes řadu vlastnických vazeb ovládá konglomerát Deutsche Bahn. Moravce a Kupku proto ve vedení Abellia a Probo Busu nahradili prokuristi Arrivy Ivan Procházka a Milan Zapletal.

Abellio, které patřilo k nejvýraznějším kritikům tuzemských dopravních tendrů, oznámilo odchod z českého trhu letos v dubnu. Své tuzemské firmy Abellio CZ, Probo Bus a PT Real proto nabídlo k prodeji. Ujal se jich nově založený DB Czech holding. Německá železniční společnost Deutsche Bahn přitom už letos letos koupila také firmu Veolia Transport Central Europe (VTCE), která je předním provozovatelem autobusové dopravy v České republice.

Arriva dnes zároveň oznámila další personální změnu. Jejím výkonným ředitelem pro region střední a východní Evropy se stal Radim Novák (34), který byl od loňska generálním ředitelem VTCE.