Virgin America má dva zájemce, k jejímu prodeji by mohlo dojít příští týden

Letadlo společnosti Virgin America.

Letadlo společnosti Virgin America. Zdroj: Eddie Maloney via Wikimedia Commons CC-BY-SA-2.0

Americká letecká společnost Virgin America, kterou vlastní britský miliardář Richard Branson, by možná už příští týden mohla změnit majitele. S nabídkou se ozvaly dvě konkurenční společnosti – JetBlue Airways a Alaska Air Group.

O možném prodeji Virgin America minulý týden informovala agentura Bloomberg. Firma, kterou Branson založil v roce 2007, měla být aktivní při snahách kontaktovat potenciální kupce. Po necelém týdnu už jsou známi dva konkrétní kandidáti.

JetBlue Airways je pátou největší leteckou společností ve Spojených státech a specializuje se na nízkonákladové lety. Firma se sídlem v New Yorku má hlavní pole působnosti na východním pobřeží a její motivací pro nákup Virgin America by bylo větší zapojení na západě USA.

Druhým nejvážnějším zájemcem je Alaska Air Group, holdingová společnost, která vlastní Alaska Airlines a Horizon Air. Také v tomto případě jde zájemci hlavně o výraznější uplatnění na západě, uskutečněním obchodu by zároveň rozšířil svou letovou síť i do Mexika.

Virgin America se daří nejvíc v historii

Podle zdrojů agentury Bloomberg v současnosti probíhají jednání a prodej by mohl proběhnout už příští týden. Proces však může natáhnout vstup dalšího zájemce či váhání ze strany Virgin America, protože stále existuje možnost, že vše rozmyslí a zůstane nezávislá.

Zprávy o možném prodeji Virgin America přicházejí v době, kdy se společnosti významně daří. Za loňský rok vykázala zisk ve výši 201,5 milionů dolarů (asi 4,9 miliardy korun), což je nejvíc v její historii.