Wizz Air couvá od vstupu na londýnskou burzu

Airbus A320 WizzAiru

Airbus A320 WizzAiru Zdroj: E15 Stepan Bruner

Maďarský nízkonákladový letecký přepravce Wizz Air si rozmyslel svůj vstup na londýnskou burzu. Po firmě Fat Face se tak stal již druhou společností, která v posledním měsíci kvůli nestálosti akciových trhů odložila umístění akcií na londýnský parket. Maďarská firma v prohlášení uvedla: „Navzdory pozitivní reakci, se kterou se naše nabídka a příběh setkaly, jsme se rozhodli vstup na burzu v tuto chvíli neuskutečnit.“

Jak velký zájem mezi investory jejich akcie vyvolaly, ale neupřesnila. Minulý měsíc Wizz Air oznámil, že se prodejem akcií bude snažit získat až 200 milionů eur. Ve stejný den módní řetězec Fat Face zrušil plány na veřejnou nabídku akcií kvůli současnému stavu akciových trhů.

Nejistá kondice trhu je důvodem i couvání Wizz Airu. Firmy především z technologického odvětví dosahují vysokých ocenění, několik měsíců po vstupu na burzu se však jejich akcie obchodují pod upisovací cenou, což je velkým zklamáním pro investory.

Zrušení plánu je další ze série špatných zpráv pro evropské aerolinky. Minulý týden Lufthansa snížila očekávání letošního zisku a jako důvod uvedla konkurenci aerolinek ze zemí Perského zálivu a stávkující personál. Den poté vydala irská aerolinka Aer Lingus již druhé letošní varování před nečekaně slabými hospodářskými výsledky. Globální letecký trh zase zaskočilo rušení objednávek nových letadel Airbus modelu 350 ze strany aerolinek Emirates. Ta zrušila objednávku 70 airbusů v hodnotě 16 miliard dolarů.