Wizz Air vstoupil na burzu v Londýně, akcie rostly o dvě procenta

Airbus A320 WizzAiru

Airbus A320 WizzAiru Zdroj: E15 Stepan Bruner

Odkládaný vstup maďarských aerolinek Wizz Air na londýnskou burzu se stal skutečností. Akcie nízkonákladového dopravce, o které byl velký zájem už během neoficiální obchodování před primárním veřejnou nabídkou, pokračovaly v růstu i po vstupu na burzu.

Akcie minulý týden vystoupily o devět procent z původní nabídkové ceny 11,50 libry o devět procent na 13,10 libry. V růstu pokračovaly i během zahájení oficiálního obchodování, když vystoupaly až na 13,49 libry. Aktuálně se obchodují za 13,40 libry, což znamená posílení o 2,3 procenta.

Povolení ke vstupu na burzu firma získala minulý týden. Firma nabídla přes 23 milionů akcí, primární nabídkou chtěla získat 420 milionů eur. Nový kapitál má aerolinkám pomoci v expanzi na úkor hlavních rivalů – irského Ryanairu a britského Easyjetu.

Wizz Air chtěl na londýnskou burzu vstoupit už loni. V červnu ale firma své plány odvolala s odkazem na příliš rozkolísaný akciový trh.

Akcie Wizz Air

Na letošek chystá maďarský dopravce rozsáhlou expanzi. V létě rozšíří nabídku letů z domovské základny v Budapešti a další velké báze v polských Katovicích.

Firma také posílí v Makedonii, přičemž už nyní ovládá okolo 40 procent letecké dopravy ze země. Maďaři se chystají i do dalších balkánských zemí - otevřou linku do srbského Niše a základnu v bosenské Tuzle.

O čtvrt roku Wizz Air urychlí otevření své základny v Košicích. Linky na letiště Milán-Bergamo a Doncaster-Sheffield začne provozovat v červnu.