Wizz Air zavede poplatek 10 eur za palubní zavazadlo

Wizz Air

Wizz Air

Maďarské nízkonákladové aerolinky Wizz Air zpoplatní přepravu palubních zavazadel. Za kufr překračující stanovené rozměry cestující zaplatí od 24. října deset eur (250 korun). Jde o zavazadlo, které se musí vejít pod sedadlo a nebude se dávat do zavazadlových prostorů nad sedačkami.

Wizz AirWizz Air

Opatření má podle dopravce urychlit nástup cestujících do letadla, uvedl server iDnes.cz. Jako kompenzaci aerolinky slíbily plošné snížení cen letenek o pět eur. Wizz Air je jedinou evropskou nízkonákladovou společností, která zpoplatnění palubních zavazadel zavádí.

Ke kroku se Wizz Air odhodlal na základě výsledků ze zkušebního provozu na lince mezi Katovicemi a Londýnem. Ten podle šéfa aerolinek Jósefa Váradi vedl ke snížení přepravy větších zavazadel na palubě letadla o pětinu. Zároveň prý aerolinkám pomáhá dodržovat přesnost letů.

Wizz Air létá z 15 základen v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, na Ukrajině, v České republice, Srbsku a na Litvě. Po Evropě společnost zajišťuje na 200 linek. Firma zaměstnává 1500 lidí. Loni dopravce přepravil přes 11 milionů cestujících, z toho 680 tisíc lidí v Česku.