Záchrana Alitalie: aerolinky navýšily kapitál a jednají o vstupu Etihadu

Alitalia

Alitalia Zdroj: CTK/AP

Silně zadlužené italské aerolinky Alitalia dokončily navýšení kapitálu o 300 milionů eur (přes osm miliard korun). Do operace se zapojili tři noví akcionáři – státní poštovní společnost Poste Italiane, banku UniCredit a holding Odissea. Firma zároveň jedná o možném prodeji podílu arabským Etihad Airways.

Navýšení kapitálu je součástí záchranného plánu v celkové hodnotě 500 milionů eur, který představenstvo Alitalie schválilo v první polovině října. Plán má pomoci udržet aerolinky na nohou, dokud se nepodaří najít strategického investora.

Šéf podniku Gabriele Del Torchio dnes potvrdil, že Alitalia jedná o možné investici ze strany letecké společnosti Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů. Dodal však, že existují také další možnosti.

Podle italského listu La Repubblica chtějí aerolinky Etihad do Alitalie investovat 350 milionů eur, a získat tak v italském podniku podíl 49 procent. Hlavním akcionářem Alitalie byla donedávna s podílem 25 procent francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM. Ta se ale odmítla zúčastnit navýšení kapitálu, a její podíl tak klesl na sedm procent.

Dluh Alitalie činí více než 800 milionů eur a firma denně ztrácí kolem 700 tisíc eur. V posledních letech Alitalia prudce snižovala výdaje, stále se však potýká s ostrou konkurencí ze strany nízkonákladových leteckých přepravců v Evropě, slabou poptávkou na domácích linkách a nedostatkem kapitálu na investice.