Zakleté SPZ. Ministr dopravy kvůli chybám zrušil další tendr

SPZ

SPZ Zdroj: E15

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce do měsíce vypsat novou, v pořadí už třetí soutěž na dodavatele registračních značek. Předchozí tendr zastavil v úterý kvůli špatnému zadání. Uvedl to dnes server Lidovky.cz. Podle něj ministr současně prověří, proč úředníci v zadávání zakázky na státní poznávací značky opět selhali.

„Vyvodím personální důsledky a chci vědět, jestli šlo o neschopnost lidí, nebo zlý úmysl. Zanalyzujeme, co bylo špatně,“ řekl webu Ťok. První výběrové řízení na nového dodavatele značek vypsalo ministerstvo dopravy v červenci 2014. Jeho vítěz ale nebyl vyhlášen podle informací médií vinou zmatků za bývalého vedení úřadu.

Další tendr ministerstvo vyhlásilo loni koncem července, ale Ťokovi lidé v něm podle webu požadovali příliš tvrdé podmínky pro dodavatele espézetek. Tři ze šesti kandidátů se odvolali, mimo jiné kvůli tomu, že by museli zajistit státu výhradní dodávky, což by poškodilo jejich další obchodní aktivity. Ťok jejich námitky uznal a soutěž zrušil.

Značky státu nyní dodává brněnská firma Hicon. S ministerstvem dopravy má smlouvu od roku 2001, předtím správa značek spadala pod ministerstvo vnitra. Ministerstvo dopravy bylo v minulosti kritizováno, že značky od Hiconu kupuje draho. Ťok pro rok 2015 s firmou vyjednal slevu ze 108 na 77 korun za kus.