Zaměstnance letiště Frankfurt poslal zpět do práce soud

Stávka ve Frankfurtu zatím běží naplno

Stávka ve Frankfurtu zatím běží naplno Zdroj: ctk

Německý soud dnes nařídil okamžité ukončení stávek pozemního personálu na frankfurtském letišti. Protesty zaměstnanců začaly v polovině února poté, co zkrachovala jednání o mzdách a pracovních podmínkách.

Poslední stávka, která omezila i spojení s Prahou, byla zahájena v neděli a podle původních plánů měla skončit ve čtvrtek ráno. Odboráři se nejprve chtěli proti rozhodnutí soudu odvolat, nakonec se ho ale podle agentury DPA rozhodli akceptovat.

Dnes bylo kvůli stávce zrušeno zhruba 240 odletů a příletů. Některé lety bude pravděpodobně nutné zrušit také ve čtvrtek. Protestů se účastnilo zhruba 200 zaměstnanců, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel a tvoří přibližně procento celkové pracovní síly letiště. Stávky vedly ke zrušení více než 1500 letů. Soud dnes tyto protesty označil za nezákonné.

„Je to dobrá zpráva pro naše cestující,“ uvedl mluvčí největší německé letecké společnosti Lufthansa. Dodal, že počítá s postupným obnovováním běžného provozu. „V pátek již musí všechno běžet opět normálně,“ prohlásil.

Ke stávce se dnes měli na šest hodin připojit zaměstnanci řízení letového provozu, aby vyjádřili solidaritu se svými kolegy. Soud ale již v úterý tuto solidární stávku, která by chod letiště zcela ochromila, zakázal.

Na ruzyňském letišti v Praze byly dnes kvůli stávce zrušeny čtyři lety, dva do Frankfurtu a dva z Frankfurtu. První dva lety se měly uskutečnit ráno. „Přílet měl být v 7:45, odlet v 8:20,“ uvedlo letiště. Večer pak nepřiletí letadlo v 18:30 a neodletí spoj v 19:15.

Frankfurt je třetím nejrušnějším letištěm v Evropě. Denně odbaví zhruba 1300 letů. Loni jím prošlo rekordních 56,44 milionu cestujících, což bylo o 6,5 procenta více než v roce 2010.