Zaplatili jste už silniční daň? Čas máte do začátku února

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Počátek roku je obdobím, kdy se finanční úřady o podnikatele zajímají nejintenzivněji. První povinností, kterou by neměli živnostníci opomenout, je podání přiznání k silniční dani a její zaplacení. Ti, kteří využívají auto k podnikání, musí roční daň doplatit nejpozději do pondělí 1. února.

Standardně se dávka doplácí do 31. ledna. Toto datum ovšem letos vychází na neděli, proto se lhůta prodlužuje do prvního únorového pondělí. Na rozdíl od daně z příjmu fyzických osob, u které je v případě, že máte ze zákona povinný audit nebo využíváte služeb daňového poradce možné odevzdat přiznání s tříměsíčním zpožděním, všichni plátci silniční daně musejí splnit svou povinnost ve zmíněném termínu bez výjimky.

Pozor! Daňové přiznání musíte na finanční úřad podat i v případě, že je vozidlo od daně osvobozeno. Na BusinessInfo.cz si přečtěte, kterých dopravních prostředků se placení daně netýká.

Od loňského ledna existuje povinnost elektronického podání, a to pro všechny, kdo mají datovou schránku. Loni byli ještě berní úředníci benevolentní, letos už se ovšem sankcím nevyhnete. V případě, že firmy či živnostníci s datovou schránkou odevzdají v roce 2016 na finanční úřad klasický růžový tiskopis nebo běžný e-formulář, hrozí jim citelná pokuta.

Zálohy na silniční daň se platí čtyřikrát ročně. V kalendáři si proto červeně podtrhněte data 15. dubna, 15. července, 17. října a 15. prosince.

Povinnost pro ty, kdo auto používají k podnikání

V současné době platí v ČR silniční daň pouze ti, kteří využívají automobil ke svému podnikání. I to by se ovšem mohlo změnit. V Evropě často platí odlišná pravidla a také Česko zvažuje, že by tuto dávku platili všichni majitelé aut. Více si o případné nepopulární změně přečtěte v článku Silniční daň: Možná ji zaplatí všichni majitelé aut na BusinessInfo.cz. Pokud jde o aktuální sazby daně, od loňského roku se nezměnily.

Noví poplatníci nesmějí zapomenout na povinnost se k dani zaregistrovat. Přihlášku k registraci podají na finanční úřad ve lhůtě splatnosti nejbližší zálohy na daň. Jinými slovy: pokud začínáte využívat vozidlo nyní, zaregistrujete se nejpozději do poloviny dubna, tedy do konce čtvrtletí. V případě, že máte datovou schránku, samozřejmě opět elektronicky.

Pokud auto nevyužíváte ke svému podnikání celoročně, nemusíte si v období, kdy stojí v garáži, dělat s placením záloh starosti. Finanční úřad po vás bude chtít doplatit daň jen za ty měsíce, kdy vám vůz ke zmíněnému účelu slouží. Poplatek státu je třeba odvést i v případě, že využíváte k přepravě nákladů auto s hmotností nad 3,5 tuny, registrované v České republice.

Pokud nemáte automobil registrovaný v Česku ale v jiné zemi, daň platit nemusíte ani v případě, že s ním v tuzemsku jezdíte. V takovém případě se vás dokonce netýká ani povinnost podávat daňové přiznání.

Celý článek čtěte na webu BusinessInfo.cz

Slavia pojišťovna zúžila svou nabídku, nechce proplácet škody na letadlech