Železniční dopravci zahájili předprodeje, začal boj o Košice

Leo Express

Leo Express Zdroj: ctk

Ještě včera stálo na přepážce Leo Expressu na pražském hlavním nádraží upozornění, že jízdenky lze koupit pouze na období do 13. prosince. Kdo plánoval cestu na později, měl smůlu, obvyklý předprodej na tři měsíce dopředu nefungoval. „Čekalo se na uveřejnění nového jízdního řádu, museli jsme vše zanést do systému,“ uvedla mluvčí firmy Petra Valentová. Nový jízdní řád začne platit 14. prosince a Leo Express v něm mimo jiné nově nabídne spoje z Prahy do Košic a zpět.

Jízdenka na polovinu prosince vychází ve třídě economy na 479 korun, jako akční cenu uvádí firma 349 korun. Prodej jízdenek zahájila společnost podnikatele Leoše Novotného právě v úterý, omezení starým jízdním řádem tak padlo.

Prodejní server Leo Expressu ale nezvládá odbavit všechny zájemce, funguje pomalu nebo rovnou kolabuje, což s omluvou přiznává i Valentová.

Prodej zahájila i konkurence

Zahájení prodejů na nový jízdní řád k potvrdila i mluvčí konkurenčního Regiojetu Petra Nováková. Rovněž Regiojet se zaměřil na linku do Košic, místo v kupé pro šest osob vyjde při cestě 15. prosince na 252 korun, v pohodlnějším otevřeném prostoru s koženými sedačkami stojí ve stejný den 616 korun.

Do třetice se do konkurenčního boje o východní Slovensko zapojí i České dráhy se svým pendolinem. Dráhy jízdenky prodávají už od poloviny listopadu. Jejich internetový obchod uvádí cenu jednosměrné jízdenky s místenkou ve druhé třídě 510 korun.

Rychlé Pendolino

Pendolino bude na trase nejrychlejší, cestu dlouhou 705 kilometrů urazí za sedm hodin a 31 minut. Leo Expressu to potrvá o 21 minut déle, Regiojet pojede osm hodin a čtyři minuty. Delší doba jízdy je dána mimo jiné větším počtem zastávek.

Pokud jde o zahájení předprodejů, především soukromí dopravci si nedávno stěžovali, že Správa železniční dopravní cesty oficiálně zveřejňuje jízdní řád pozdě, což předprodeje blokuje. SŽDC dala zveřejnila grafikon začátkem listopadu, teprve pak se mu mohly začít přizpůsobovat prodejní systémy.