Zisk Norwegian Air Shuttle spadl o třetinu. Aerolinky viní Dreamlinery

První Boeing 787 Dreamliner dodaný aerolinkám Norwegian Air Shuttle

První Boeing 787 Dreamliner dodaný aerolinkám Norwegian Air Shuttle Zdroj: Norwegian Air Shuttle

Sázka na Dreamlinery se aerolinkám Norwegian Air Shuttle nevyplatila. Zisk nízkonákladového dopravce se ve třetím čtvrtletí propadl o 31 procent a Norové z toho viní právě moderní Boeingy, které od jejich nasazení provází vleklé technické potíže.

Zisk klesl na 436 milionů norských korun navzdory tomu, že dopravce zvýšil tržby o 16 procent na 4,88 miliardy norských korun. „Zaznamenali jsme silný růst počtu cestujících na všech trzích,“ uvedl šéf aerolinek Bjorn Kjos.

„Naše výsledky byly silně zasaženy dodatečnými náklady na náhradní letouny za Dreamlinery,“ dodal Kjos. Norwegian vyčíslily, že za pronájem náhradních letadel, dodatečné náklady na palivo a ubytování, a občerstvení pro cestující kvůli výpadkům nových letounů v uplynulém čtvrtletí vydaly 101 milionů norských korun.

Norwegian Air Shuttle si objednaly celkem osm Boeingů 787 Dreamliner určených pro plánovanou expanzi na dálkových linkách. Dopravce zatím převzal dvě letadla, ta ale po sérii poruch stáhl z provozu a nyní čeká, až technici Boeingu odstraní závady na elektronice a opakující se planá hlášení o nefunkčních brzdách.

Třetí největší evropské nízkonákladové aerolinky budou po Boeingu požadovat odškodnění. To už americký výrobce musel dříve vyplatit dalším provozovatelům Dreamlinerů, jako jsou Qatar Airways či polský LOT. Všechny Dreamlinery postila na začátku roku několikaměsíční nucená odstávka, během níž Boeing pracoval odstranění problému s přehřívajícími se bateriemi.

Hospodářské výsledky Boeingu zatím potíže Dreamlinerů zatím nijak významně nepoznamenaly. Firma ve středu oznámila čtvrtletní nárůst zisku o 13 procent na 1,16 miliardy dolarů. Boeing se zároveň chystá rozšířit výrobu Dreamlinerů, o které je navzdory neúspěšnému začátku provozu zájem. Své objednávky nehodlají zrušit ani Norové.