Žluté autobusy jedou proti proudu, loni opět převezly více lidí

Student Agency

Student Agency Zdroj: profimedia.cz

Žluté autobusy společnosti Student Agency si za loňský rok připsaly devítiprocentní růst počtu cestujících. Na pravidelných linkách jich využilo pět milionů lidí, drtivá většina (přes čtyři miliony) ve vnitrostátní dopravě. „Rok 2012 byl pro autobusovou dopravu Student Agency rekordní,“ uvedla obchodní ředitelka Student Agency pro autobusovou dopravu Ivana Kašická.

Podle ní posilovaly tradiční linky, jako je třeba Praha – Brno, dařilo se prý ale i novým trasám do Sokolova a Chebu. Nejvytíženější linkou mezi Prahou a Brnou cestovalo zhruba milion cestujících, meziročně o sedm procent více. Největší meziroční přírůstek ovšem vykázal spoj Brno – Ostrava (na čtyřnásobek), o třetinu více lidí cestovalo autobusy na trase Praha – České Budějovice – Český Krumlov.

„Zároveň jsme v roce 2012 intenzivně spolupracovali s Deutsche Bahn na provozu linek do Mnichova a Norimberku,“ doplnila Kašická. Právě mezinárodní spoje se mohou chlubit téměř dvanáctiprocentní dynamikou, vnitrostátní rostly o osm procent. Přepravní výsledky Student Agency jdou proti obecnému trendu v autobusové dopravě. Podle statistik ministerstva dopravy za tři loňská čtvrtletí ubylo meziměstským autobusům přes pět procent pasažérů, jejich počet od ledna do září se zastavil na 257 milionech.

Naopak České dráhy pro loňský rok předběžně mluví o nárůstu zhruba o tři miliony cestujících na 169 milionů. Železniční dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency přepravil na své jediné trase z Prahy na Ostravsko a do Žiliny 1,13 milionu lidí. Loňský rok byl prvním celým rokem provozu žlutých vlaků, meziroční srovnání tak není možné.