Změna majetkových poměrů na železnici? Dopravci by si mohli vlaky půjčovat

Vlak InterPanter Českých drah

Vlak InterPanter Českých drah Zdroj: Khlok235, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Ministerstvo dopravy začíná rozhýbávat státní podnik Centrum dopravních informačních systémů alias Cendis. S firmou se chystá uzavřít rámcovou smlouvu na čtyři roky v hodnotě 150 milionů korun. Vyplývá to z informací pro vládu, které má deník E15 k dispozici. Cendis se bude v první řadě věnovat zakázkám z oblasti IT technologií, pro ministerstvo ale rovněž vypracuje studii k chystané státní půjčovně vlaků.

„Podnik bude spolupracovat s ministerstvem dopravy na projektech, které mají pro rezort klíčový význam, ale ministerstvo je nemůže primárně zabezpečit z vlastních zdrojů,“ uvedl ředitel Cendis Jan Chovanec.

Firma bude podle smlouvy v první řadě pracovat na budování Národního kontaktního místa pro mezinárodní výměnu dat o spáchaných přestupcích, řidičích, vozidlech a podnikatelích v silniční dopravě. Lidé z Cendisu dostanou na starost rovněž kybernetickou bezpečnost registrů vozidel a řidičů. Přeberou do správy například systém pro řízení přeprav nebezpečných nákladů.

Úřad bude dopravcům půjčovat vlaky

K nejzajímavějším položkám smlouvy ovšem patří studie ke státnímu nákupu vlaků. Ministerstvo hodlá totiž nakupovat vlaky za evropské peníze a dopravcům je následně půjčovat, což je převratná novinka, která změní majetkové poměry na českých kolejích.

„Plán by měl určovat, jakým způsobem využít evropské fondy na nákup vozidel a jak s nimi dále nakládat tak, aby všichni cestující měli zajištěn moderní standard vozidel a žádný dopravce nebyl znevýhodněn,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Cendis vznikl loni z jiného neznámého státního podniku Cimto. Ministr dopravy Dan Ťok chtěl původně do nového podniku převést systémy související s mýtem. Z toho ale sešlo. Ťok mimo jiné argumentoval tím, že státní podnik má lepší možnosti než úřad zaplatit a udržet IT specialisty.

Stát hledá mýtného poradce
Ministerstvo dopravy vypsalo soutěž na poradce k tendru na provoz mýtného systému. Vítěz zakázky by měl ministerským úředníkům pomoci vypsat otevřené výběrové řízení na provoz mýta od roku 2020. Hodnotu zakázky úřad odhadl na sedmdesát milionů korun. Na podání nabídek mají uchazeči čas do konce června.