Značky na přání dostaly zelenou

Značky na přání jsou běžné například v Británii

Značky na přání jsou běžné například v Británii Zdroj: Profimedia.cz

Řidiči, kteří chtějí na svém voze konkrétní poznávací značku, dostanou možnost. Novelu schválili poslanci a nyní jde do Senátu.

Sněmovna schválila novelu, která umožní mimo jiné vydávat registrační značky na auta na přání a zjednodušuje registraci aut. Za jednu značku podle svého gusta zaplatí zájemce pět tisíc korun. Kdo si objedná značky podle svého nápadu, pak zaplatí za označení vozu 10 tisíc korun. Zároveň budou přísnější pravidla pro stanice technické kontroly. Naopak návrh na zabavení technického průkazu při dopravní nehodě neprošel.

Nově má být zjednodušen i převod vozidel, bude stačit, když jej zařídí pouze jedna osoba. Dnes musí na úřad prodávající i kupující, každý zvlášť. „Nově buď převod provedou oba společně, případně na zmocnění jen jeden z nich nebo třetí osoba. Má to svou logiku. Jde o jednu žádost, jeden registr a jeden úkon, kdy se současně odhlásí a přihlásí vozidlo,“ řekl již dříve k připravované změně ministr Stanjura. Zmizí tím i nešvar českého registru, takzvané polopřevody. Ty vznikají tak, že majitel auto odhlásí, ale potom už si ho nikdo nepřihlásí.

Novinkou z výboru je i posunutí platnosti novely o rok, až na leden 2015. Zdůvodněním je především čas, který potřebují stanice technické kontroly na přípravu.