Zrušte expanzi a ukončete stávku, tlačí Paříž na Air France

Zahraniční expanze aerolinek Transavia se kvůli stávce pilotů Air France ocitá v ohrožení

Zahraniční expanze aerolinek Transavia se kvůli stávce pilotů Air France ocitá v ohrožení Zdroj: Aero Icarus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Plány aerolinek Air France – KLM na zahraniční expanzi nízkonákladové dcery Transavia se ocitají v ohrožení. Francouzská vláda totiž rozhodla o odložení projektu, aby dosáhla dohody s piloty, kteří vstoupili do nejrozsáhlejší stávky od roku 1998.

„Projekt Transavia byl opuštěn,“ řekl francouzský ministr dopravy Alain Vidalies. „Není žádný důvod, aby stávka nyní pokračovala,“ dodal. Podle Air France je ale takové tvrzení předčasné. „Náš návrh byl, že projekt pozastavíme,“ uvedl mluvčí aerolinek.

Stávka pilotů Air France trvá už deset dní. Aerolinky tvrdí, že kvůli ní denně přijdou až o 20 milionů eur (zhruba 550 milionů korun). Kvůli protestu pilotů navíc může zkrachovat restrukturalizační plán ztrátové společnosti, spočívající ve snižování nákladů a expanzi nízkonákladovém trhu, v jejímž čele měla stát Transavia.

Air France v pondělí odborům navrhla, že plán na expanzi o tři měsíce odloží a mezitím bude s odpory vyjednávat o nových platových podmínkách. Největší odborový svaz pilotů SNPL ale tuto nabídku označil za „krajní provokaci“ a odmítl ji.

Aerolinky v roce 2012 spustily tříletý restrukturalizační plán, díky kterému se jim daří snižovat ztráty. Za první pololetí letošního roku dopravce prodělal 614 milionů eur.