Důvěra v německou ekonomiku klesla, analytici přitom čekali růst

Továrna Siemensu v Berlíně

Továrna Siemensu v Berlíně Zdroj: Siemens

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc nečekaně opět zhoršila. Poškodily ji obavy spojené s geopolitickou situací a podmínkami ve světové ekonomice, uvedl mannheimský institut ZEW.

Měsíční index důvěry klesl na 25,0 bodu z červencové úrovně 29,7 bodu. Analytici v anketě Reuters naopak očekávali nárůst na 32,0 bodů. Dílčí ukazatel současné ekonomické situace se ale naopak zvýšil na 65,7 bodu z červencových 63,9 bodu a překonal očekávání analytiků.

„Motor německé konjunktury běží dál dobře. To, že se ekonomická očekávání přesto zhoršila, může mít co dočinění s tím, že za existujících geopolitických a globálních hospodářských rámcových podmínek je zásadní zlepšení ekonomické situace v Německu ze střednědobého hlediska nepravděpodobné,“ uvedl v prohlášení šéf institutu Clemens Fuest.

Graphical visualization of De Zew Economic Sentiment Index

Závislost českých podniků

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni ekonomika stoupla o 1,6 procenta a zaznamenala nejrychlejší růst za poslední tři roky. V prvním čtvrtletí ale zpomalila meziroční růstové tempo na 1,1 procenta z růstu 1,6 procenta v závěru loňského roku.

Index ZEW pro tento měsíc je založen na anketě u 228 analytiků a investorů z období od 27. července do 10. srpna.