Festival Prague meets Vienna prohlubuje spolupráci mezi Prahou a Vídní

Vídeň

Vídeň Zdroj: Pexels

Tři dny plné kultury, odborných přednášek a mezinárodní spolupráce. To je festival Prague meets Vienna, jehož cílem je posilovat vztahy a spolupráci mezi Prahou a Vídní. Akce se uskuteční od 8. do 10. června na Mariánském náměstí a dalších místech v Praze. Veškerý program je pro veřejnost přístupný zdarma.

Hlavním poselstvím festivalu je kulturní a vědomostní výměna prostřednictvím objevování vídeňské kultury a současné umělecké scény a zároveň posilování vztahů a prohloubení spolupráce mezi oběma metropolemi. Akci organizuje oddělení zahraničních vztahů pražského magistrátu, který se dlouhodobě snaží o aktivizaci městské diplomacie společně s dalšími institucemi.

„Posilování vazeb v rámci našeho regionu je jednou z priorit v oblasti zahraničních vztahů. Mezi Prahou a Vídní je pevné historické pouto a tato akce ho ještě víc upevní,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Festival slavnostně začne ve čtvrtek 8. června v 19:00 hodin na Mariánském náměstí v Praze 1 za účasti zástupců hlavního města a člena vídeňského zastupitelstva, Peka Baxanta, a velvyslankyně Rakouska v Praze, paní Bettiny Kirnbauer. K této příležitosti zahraje smyčcový kvartet Michala Sedláčka díla W. A. Mozarta a Antonína Dvořáka, kterými spojí pražskou a vídeňskou hudební tradici.

V pátek je v pestrém programu například expertní workshop Imigrace a integrace ve Vídni zaměřený na spolupráci města Vídně s migranty a uprchlíky a jejich organizacemi a práci s mládeží. Dále například expertní workshop Liveable Vienna o městském plánování a rozvoji, sociálním bydlení a udržitelné architektuře. Návštěvníci se mohou také těšit na promítání rakouských filmů, přednášky o biodiverzitě ve městech či divadelní představení Liedfabrik. Kompletní program je k dispozici zde.

„Praha a Vídeň k sobě mají historicky blízko. Vždyť po několik staletí byly součástí jednoho státního celku, v důsledku čehož se kulturně ovlivňovaly. Pokládám za nanejvýš prospěšné, aby kulturní spolupráce mezi oběma metropolemi pokračovala i dnes. V konečném důsledku z toho bude mít prospěch nejen Praha a Česká republika, ale také celý středoevropský region, který může pozitivně těžit z přátelských vztahů mezi jednotlivými státy,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro kulturu Jiří Pospíšil. 

Festival pořádá Hlavní město Praha a hlavní město Vídeň společně s partnery, kterými jsou Rakouské kulturní fórum, Rakouské velvyslanectví v Praze, Vienna International Offices, Post Bellum, Gymnázium Paměti národa a Julius Meinl (hotel The Julius). Prague meets Vienna zároveň představuje reciproční festival k festivalu Vienna meets Prague a navazuje na loňský ročník festivalu Prague meets Europe, který hlavní město organizovalo v rámci českého předsednictví v Radě EU.