Kupujete auto? Ta bazarová podražila a je jich nedostatek

Zdroj: Generali Česká pojišťovna a.s.

Jste zrovna v procesu hledání auta, na nové byste čekali dlouho, a tak přemýšlíte nad ojetinou? Nejste v tom sami. Ale i tento trh má problémy s nedostatkem zboží. Proč to tak je, kdy se situace zlepší a dá se dneska koupit ojeté auto i online?

V bazaru teď zaplatíte víc a máte menší výběr

Do autobazarů začali ve velkém mířit i zákazníci, kteří by za normální situace volili koupi nového nebo zánovního vozu. Kvůli dlouhotrvající pandemii covidu-19 a současnému stavu na Ukrajině se nová auta vyrábějí jen v omezené míře. Bazary se tak potýkají s nedostatkem vozů i náhradních součástek. Jedno s druhým vede k nedostatečné nabídce ojetin i jejich vyšší ceně. Zákazník má tudíž nejenom menší výběr, ale navíc musí sáhnout hlouběji do kapsy.

Mějte se na pozoru před podvodnými inzeráty

Vyhlídky na lepší vývoj trhu jsou zatím v nedohlednu. Podle pozitivnějších prognóz by mělo teoreticky dojít ke zlepšení až v příštím roce. Vznikají bizarní situace, kdy před dvěma lety zakoupené auto prodáte dokonce ještě dráž, než za kolik jste jej koupili. Na trhu se také častěji objevují různé nekalé praktiky, kdy se bouraná auta ze zahraničí opravují a prodávají jako nebouraná. Pro řadu systémů je to prakticky neodhalitelné. Přesto se velké bazary snaží tyto podvody eliminovat. Pokud se rozhodnete koupit ojetinu u fyzického prodejce přes inzerát, riziko nevýhodného nákupu se zvyšuje.

Bez povinného ručení s autem neodjíždějte

U ojetých vozů je nutné vyřešit i papírování včetně autopojištění. Zákonem nařízené povinné ručení musíte mít sjednáno ihned. Naštěstí si ho v dnešní době rychle vyřídíte online. Za tento způsob sjednání povinného ručení dostanete například u Generali České pojišťovny 20% slevu. Zelená karta vám přijde e-mailem a stačí, když si ji vytisknete. V případě havarijního pojištění si dobře pročtěte, na co konkrétně auto pojišťujete. Některé produkty přitom kryjí i škody způsobené vandalismem, střetem se zvěří nebo živelními událostmi.

Auto si koupíte i online. Bez udání důvodu ho můžete vrátit

Některé autobazary přišly s novinkou, ke které je víceméně donutila situace posledních dvou let. Začaly prodávat ojetiny online. Při nákupu auta přes internet máte jako zákazník ze zákona právo vrátit vůz bez udání důvodu do 14 dnů od jeho koupě. Auto si jednoduše vyberete z pohodlí domova a prodejce následně přistaví vůz na smluvené místo, kde proběhne zkušební jízda, podpis smlouvy i vyřízení všech formalit.