Legendárnímu ThinkPadu je 30 let. Nejnovější řada Z odhodila korporátní vzhled

Lenovo ThinkPad Z13

Lenovo ThinkPad Z13 Zdroj: Lenovo

Lenovo ThinkPad Z13
Obaly notebooků ThinkPad řady Z jsou ze sta procent kompostovatelné
3
Fotogalerie

Když v roce 1992 vstoupila americká nadnárodní korporace IBM na trh s notebooky ThinkPad, bylo jasné, že se již na první pohled odlišují od konkurence. Byly charakteristické nekompromisním hranatým designem a černou barvou. Společnost Lenovo převzala v roce 2005 divizi osobních počítačů od společnosti IBM a pokračuje ve vývoji a inovacích. Nová řada pracovních notebooků Lenovo ThinkPad Z chce zaujmout novou generaci uživatelů, kteří hledají prémiový výkonný pracovní notebook s moderním designem, který je zároveň maximálně šetrný k životnímu prostředí.

Design nových ThinkPadů Z13 a Z16 zaujme osobnějším barevným provedením detailů. Výrobce použil bronzové nebo arkticky šedé prvky. Notebooky jsou vyrobeny z udržitelných materiálů, jako je recyklovaný hliník nebo recyklovaná veganská kůže. Udržitelnost se ale promítla také do balení, jež tvoří ze sta procent kompostovatelné materiály, jako jsou bambus nebo cukrová třtina. I napájecí adaptér využívá z 90 procent recyklované materiály.

Obaly notebooků ThinkPad řady Z jsou ze sta procent kompostovatelnéObaly notebooků ThinkPad řady Z jsou ze sta procent kompostovatelné|Lenovo

Řada Z je postavena na nejnovější platformě AMD Ryzen. Procesor je optimalizován tak, aby poskytoval transparentní audio a video výkon, maximalizoval odezvu a poskytoval neuvěřitelnou výdrž baterie v často využívaných byznysových aplikacích, jako jsou Teams nebo Zoom. Nový komunikační panel pro audio a video konference obsahuje vylepšenou webovou kameru FHD s větším 1,4µm snímačem a duálními mikrofony.

Nechybí ani ikonický červený TrackPoint, který nabízí zcela nové funkce. Rychlou nabídku lze spustit pouhým dvojitým klepnutím. Snadno tak lze upravit například kontrast a jas nebo optimalizovat mikrofon. Zároveň TrackPoint stále slouží pro primární navigaci.

Přestože ThinkPady Z13 a Z16 vypadají jinak, stále se ve svém jádru jedná o ThinkPady. I tyto nové modely prošly klasickým testováním a armádní certifikací MIL-Spec 810H. Stále odrážejí základní principy designu a inženýrství, se kterými se značka stala synonymem.

 

ThinkPad je tu již 30 let

Faktický zrod ThinkPadu se udál v roce 1992, kdy americká nadnárodní korporace IBM vstoupila na trh s notebooky se třemi modely. Nesly označení ThinkPad 300, 700 a 700C. Společně s ThinkPadem 700 spatřila světlo světa také legendární červená gumová čepička uprostřed klávesnic, doplněná dvojicí tlačítek s červeným proužkem pod klávesnicí. Tato sada ovládacích prvků, označená jako TrackPoint, přinesla uživatelům zásadní usnadnění práce s kurzorem. Zatímco ostatní výrobci stále zkoušely různé nepovedené trackbally a touchpady, IBM přišlo s gumovou čepičkou, která umožnila hýbat s kurzorem a dvojice tlačítek pod klávesnicí pak zastoupila tlačítka myši.

V roce 1993 ThinkPad letěl do vesmíru v raketoplánu Endeavour jako nosič servisních dokumentů. Od té doby se ThinkPady staly nedílnou součástí většiny vesmírných letů. Léta zkušeností vyvrcholila rokem 2000, kdy ThinkPady obdržely unikátní certifikaci pro provoz na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), čímž se na dlouhé roky staly jedinými laptopy ve vesmíru.

Další zásadní milník nastal v roce 2004, kdy započal odprodej ztrátové počítačové divize firmě Lenovo. Akvizice byla dokončena v roce 2005 a Lenovo za ni tehdy zaplatilo 1,75 miliardy dolarů. V roce 2006 pak byly na trh uvedeny první notebooky pod značkou Lenovo ThinkPad. Lenovo se poté vydala cestou výraznějších změn, což vyústilo v radikální redesign, poprvé představený ThinkPadem T431s v roce 2013.