ŽIVĚ: Třetina všech vyrobených potravin přijde nazmar. Tesco s WWF hledají způsob, jak to změnit

.

. Zdroj: Tesco

Přibližně třetina vyrobených potravin přijde nazmar, jejich výroba je přitom zodpovědná za desetinu globálních emisí skleníkových plynů. Nejen pod tlakem klimatické změny je jasné, že výroba potravin musí projít zásadní transformací. Odpověď na obtížnou otázku „jak“ se pokusí najít pražská konference pořádaná společností Tesco a Světovým fondem na ochranu přírody (WWF).

Zemědělství na jedné straně pozvedlo lidskou společnost, na straně druhé ovšem také změnilo tvář naší planety, vyčerpalo přírodní kapitál Země a zadlužilo budoucí generace. S potravinářstvím jsou spojené negativní vlivy jako rychlé odlesňování, vysoká spotřeba vody, ztráta biologické rozmanitosti anebo degradace půdy. Nejde přitom vůbec o abstraktní pojmy – se všemi těmito jevy se ve stále větší míře setkáváme i v Česku.

Výroba potravin je v současnosti zodpovědná přibližně za 30 procent všech emisí skleníkových plynů, a i když se nelze postupně zbavit potravin stejně jako fosilních paliv, tak úprava přístupu k potravinovým systémům může být součástí klimatického řešení.

Jak bude vypadat budoucnost potravinářského průmyslu a jak ji utvářet udržitelným způsobem, jsou proto hlavními tématy konference Síla je na našich talířích: Udržitelné potravinové systémy ve střední Evropě, kterou pořádá Světový fond pro ochranu přírody (WWF) a společnost Tesco.

Na akci, kterou zaštítil ministr pro evropské záležitosti České republiky Mikuláš Bek, se setkávají lídři byznysu, odborníci na udržitelnost a ochranu přírody i tuzemští zákonodárci. Cílem jejich diskusí je zjistit, jaké výzvy a příležitosti čekají potravinářský průmysl v následujících letech, a zároveň sdílet osvědčené postupy a vytvářet společné strategie.

„Náš potravinový systém je závislý na přírodě, ale příroda má velké problémy. Způsob, jakým vyrábíme potraviny, zbytečně ničí životní prostředí, urychluje změnu klimatu a decimuje živočišné druhy. I když jde o složitý problém, existuje naděje, pokud budeme jednat hned. Náš potravinový systém může zajistit udržitelné, zdravé a cenově dostupné potraviny pro každého,“ říká Andreas Beckmann, generální ředitel WWF pro střední a východní Evropu.

„Tuto konferenci pořádáme proto, abychom se setkali s podobně smýšlejícími lidmi a prozkoumali možné synergie, abychom podnítili zásadní konverzaci o tom, jak společně můžeme dosáhnout změny pro region, a v neposlední řadě abychom inspirovali ke společné akci pro budoucnost, v níž se bude dařit lidem, podnikům i přírodě,“ doplňuje Beckmann.

Více informací o spolupráci Tesco a WWF se dozvíte zde, na konferenci se můžete zaregistrovat zde.

Program konference najdete ZDE